Jouw persoonlijke waarden

Ik investeer al enkele jaren in persoonlijke ontwikkeling. Dat vind ik belangrijk. Iedereen zou dat belangrijk moeten vinden.

De voorbije twee maanden kwam ik tot een belangrijk inzicht: ik verliet voortdurend mijn persoonlijke waarden in de steek en stak mijn energie in mensen die deze energie eigenlijk niet waard waren. Waarom? Omdat ze niet aansloten op mijn persoonlijke waarden en ik geen energie van hen terugkreeg.

Als je dat doet, dan krijg je met de ene ontgoocheling na de andere te maken, en dan begin je natuurlijk te twijfelen aan jezelf. Het wordt zelfs zo erg dat je jezelf minder graag ziet en je in een vicieuze cirkel raakt omdat je die liefde dan gaat zoeken bij mensen die ze niet geven.

Dankzij mijn coach leerde ik inzien dat ik mijn waarden echt wel moet bepalen én opschrijven. Maar het bepalen van je waarden is niet voldoende, je moet er ook naar leven.

En dat betekent soms heel moeilijke, zelfs hartverscheurende beslissingen maken. Want leven naar je waarden betekent dat je je weg houdt van mensen die niet diezelfde waarden aanhangen. Maar omdat daar mensen kunnen bij zitten die je verdomd graag ziet, kan het een pijnlijk proces worden.

Het gaat echter om een relatief korte moeilijk fase waar je dan doorheen moet. Want door je alleen nog open te stellen voor mensen die wél jouw waarden aanhangen, trek je die mensen ook aan. Ik moet toegeven dat ik daar aanvankelijk niet in geloofde, maar sinds ik het doe, merk ik dat het klopt.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Want kort na dit inzicht en een veranderd gedrag leerde ik al iemand kennen (toeval? of het universum dat me iets duidelijk maakte?) die perfect op mijn waarden aansloot.

Wat die persoonlijke waarden van me dan wel zijn? Aandacht, respect, erkenning en integriteit. Wie alleen maar aandacht opeist en aan zichzelf denkt maar die niet retourneert, die sluit niet op die waarde aan en verdient geen energie. Wie geen respect of erkenning geeft, wie een masker opzet en niet zichzelf is, ook die verdient geen energie.

Sindsdien merk ik dat het leven veel eenvoudiger is en dat ik mijn energie niet meer laat wegzuigen. Ik geef mijn energie nu aan de mensen die ertoe doen en het verdienen, niet in het minst aan mezelf.

Ook het nemen van beslissingen wordt dan veel gemakkelijker: Doe ik iets voor iemand? Sluit die persoon aan op mijn waarden, dan ja, anders niet.

Dat is geen egoïsme, maar zelfzorg.

En jij, zorg jij voldoende voor jezelf aan de hand van je persoonlijke waarden?

Trouw zijn aan jezelf: ontdek je eigen waarden - houd van jezelf
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.