The Ark of Truth, meesterwerk van Joel Goldsmith

Joel Goldsmith was een Amerikaanse componist van film-, televisie- en gamemuziek.

Hij was de zoon van de bekende componist Jerry Goldsmith, die de soundtrack van een groot aantal films schreef, waaronder ook die van Star Trek.

Joel had het talent van zijn vader duidelijk geërfd. Samen met zijn vader componeerde hij de muziek voor Star Trek: First Contact. Later componeerde hij tien jaar lang alle muziek voor het geweldige Stargate SG-1 en Stargate Atlantis.

Maar het summum van zijn kunnen was ongetwijfeld de muziek voor de Stargate-film The Ark of Truth.

Van de hele Stargate-reeks is maar weinig muziek beschikbaar. Hooguit enkele cd’s. Een grote verandering kwam er met deze film uit 2008, vier jaar voor Joel Goldsmith op te jonge leeftijd onze planeet verliet.

Maar de cd vinden is niet zo evident. Ik had enkele jaren geleden het geluk zowaar een gesigneerde versie in handen te krijgen. De prijs was toen nog redelijk, maar tegenwoordig vind je ‘m niet meer voor minder dan € 125.

De gesigneerde soundtrack van The Ark of Truth

Als je de muziek niet kunt kopen maar ze toch wil beluisteren, is YouTube de enige mogelijkheid. Spotify en andere streamingdiensten falen hier jammerlijk.

Een leuk YouTube-kanaal is dat van Stephen Marshall. Deze technicus is gespecialiseerd in het extraheren van soundtracks uit televisiereeksen. Hij doet dat ook met Stargate, wat ons meteen nog wat extra mooie soundtracknummers laat horen die je niet op cd vindt.

Maar wat maakt de muziek van The Ark of Truth zo bijzonder? Ik zou hier heel lyrisch kunnen beginnen schrijven over de wondermooie melodieën en het waarom het zo jammerlijk en triest is dat soortgelijke (koor)muziek steeds opnieuw over het hoofd wordt gezien door klassiekemuziekstations als Klara.

Maar ik laat het beter over aan David Read van GateWorld, die een mooie bespreking maakte van deze soundtrack en waarin je meteen hoort hoe knap de muziek in elkaar zit:

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.