Terugblik op 2021

… en een vooruitblik op 2022

Het lijkt moeilijk te geloven dat we er een vol coronajaar opzitten hebben. Hadden we met z’n allen niet verwacht dat we er nu wel van af zouden zijn?

Dat houdt meteen een goede les in voor het nieuwe jaar: het heeft geen zin om verwachtingen te koesteren, want dan kan je alleen maar ontgoocheld raken. Beter is het om elke dag te nemen zoals die komt, zonder verwachtingen. Gebeuren er dan leuke dingen, dan vormen die een leuke bonus.

No Expectations – Women and Words

Wat deze blog betreft, heb ik gemerkt dat ik die in de tweede jaarhelft wat verwaarloosd heb. Daar breng ik in 2022 opnieuw verandering in. Regelmatig schrijven over wat me bezighoudt of wat ik opmerk. Dat wil ik meer gaan doen.

Ik heb de blog afgelopen jaar ook geanonimiseerd, niet omdat ik vreselijke of gênante dingen wil schrijven, maar omdat mijn identiteit er nu eenmaal niet toe doet. Wie het echt wil weten, kan het met wat onderzoek toch vinden of hoeft het maar te vragen.

2021 was het jaar waarin politici ons als nooit tevoren vroegen om ons gezond verstand te gebruiken. Tegelijkertijd oordeelden ze dat we daar niet toe in staat waren en legden ze ons – zonder blijk van enig gezond verstand – de ene na de andere beperking op, als heersers in een ivoren toren die elke voeling met de werkelijkheid kwijt zijn en geobsedeerd zijn door de dood.

De schok kwam er deze week, want politici beseften plots dat mensen echt niet dom of slaafs zijn en hun eigen regels gaan bepalen, wars van wat politici blijven wauwelen. Dat besef zal uiteraard kortstondig zijn.

Steeds weer blijkt dat de meeste politici die een belangrijk ambt bekleden, elk jaar zeker tien IQ- en EQ-punten verliezen. En sommigen beginnen al met bijzonder weinig aan de rit.

Dat uit zich niet alleen in de coronamaatregelen, maar ook in de klimaatkwestie. En in financiën. En in gezond verstand in het algemeen.

Kijk alleen al dit jaar naar Trump, Poetin, de Taliban, het regime in Myanmar, Bolsonaro, Erdoğan, de Poolse en Hongaarse overheden, Johnson, antivaxers, complottheoretici, Amerikaanse wapenliefhebbers en zo veel meer.

Het lijkt wel of de wereld knettergek is geworden en gezond verstand nooit verder te zoeken was. Hoe raken zulke mensen aan de macht? Zou de gemiddelde mens dan toch dommer zijn dan ik denk? Of is het altijd al zo geweest?
Of misschien ben ik zelf niet bijster slim omdat ik het niet begrijp…

Wat er ook van zij, Gedachtesprongen wenst je een 2022 met heel veel gezond verstand.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.