Recensie: Waar zijn ze dan?

Enkele maanden geleden las ik een interessant artikel in De Standaard van Pieter van Dooren. Het was een voorbode van een boek dat zou gaan over buitenlandse wezens: als ze al bestaan, waar zijn ze dan?

Dat nog uit te komen boek bestelde ik meteen en enkele weken geleden kreeg ik het in m’n bus.

De belangrijkste premisse van het boek is dat om te begrijpen of en hoe er leven zou kunnen bestaan op andere planeten, je eerst grondig moet begrijpen hoe het leven op aarde is kunnen ontstaan, om je daarna de vraag te stellen: is dit elders ook mogelijk?

Maar de vraag hoe het leven op onze aarde is ontstaan stellen, is niet meteen hetzelfde als ze beantwoorden.
Spoiler: we weten het helemaal niet. Nu ja, we weten het een beetje, maar er zijn nog gigantische lacunes in onze kennis.

In het boek lees je ook wat leven precies is (en ook daar is niet iedereen het over eens) en welke pogingen we al hebben ondernomen om buitenaardse wezens te vinden.

Er wordt ook even bekeken of we het niet te ver zoeken. Want misschien valt er in ons eigen zonnestelsel wel al buitenaards leven te vinden.

En ten slotte komt ook de vraag aan bod of we wel contact met buitenaardsen willen. Is er geen reden tot bang zijn? Denk maar aan War of the Worlds van H.G. Wells.

Je hoeft geen bioloog, geoloog of natuurkundige te zijn om dit boek te lezen. Maar een beetje algemene kennis helpt natuurlijk altijd.

Het boek is bijzonder vlot geschreven en bevat nu en dan een leuke kwinkslag met ook verwijzingen naar recente actualiteit.

Kortom, wil je eindelijk weten hoe het zit met buitenaardse wezens en of we die eerstdaags op onze planeet mogen verwachten dan wel op Mars of Titan zullen vinden, dan is dit boek zowat het beste wat je kunt lezen. Dat het origineel in het Nederlands is geschreven en geen vertaling is, is de kers op de taart.

Je vindt het boek uiteraard in elke goede boekhandel. Het werd uitgegeven door Sterck & De Vreese, telt 207 pagina’s en kost € 22,50.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.