Radiostations in de kijker: 80s80s Maxi & Lulu80XL

Wie nog ietwat originele en boeiende radio wil beluisteren, kan sinds het bestaan van het internet gelukkig een beroep doen op online radio.

Geregeld wil ik hier een radiostation voorstellen dat je aandacht verdient.

Als we naar het huidige aanbod van DAB+-stations kijken, dan valt meteen op dat je naast de reguliere zenders een hoop themazenders kunt ontvangen. En zitten ze niet op DAB+, dan bieden stations als Joe of Nostalgie ze wel via hun website of app aan.

De jaren 80 vormen een vaste klant in die themazenders. Terecht ook, de rijkdom aan diverse muziek uit dat decennium lijkt haast onuitputtelijk.

Maar nagenoeg geen van al die 80s-zenders lijkt enig verstand te hebben van wat de jaren 80 muzikaal echt voorstelden. Want als er één typisch kenmerk was van dat muzikale decennium, dan was het wel de 12inch, maxisingle of remix. Maar die hoor je nooit op zo’n themazender. Je hoort ze evenmin in een top zoveel van de jaren tachtig van zenders die zichzelf enige muzikale kennis toeschrijven.

Een typische maxisingle van de jaren 80 uit mijn collectie

De maxisingle ontstond halfweg de jaren zeventig maar werden in de jaren 80 een echt fenomeen. Ze kostte vaak dubbel zo veel als een gewone single, maar verkocht als warme broodjes. Vaak kreeg je met zo’n maxiversie immers het volledige en eigenlijke nummer te horen. Wie Smalltown Boy (Bronski Beat) of Two Tribes (Frankie Goes to Hollywoord) al in de lange versie heeft gehoord, weet wat ik bedoel. De radioversies zijn al bij al maar een flauw afkooksel.

Dat gezegd zijnde, zijn er inderdaad ook wel heel wat maxiversies die niets anders doen dan een bestaand nummer uitmelken en nodeloos langer maken. De bluts met de builen…

Daarom stel ik hier graag de stations 80s80s Maxi en Lulu80XL voor. Ze vormen een ware verademing in het jaren 80-aanbod. Je hoort er de hele dag alleen maar maxiversies in al hun glorie.

Ken je nog andere zenders waar regelmatig maxiversies worden gedraaid? Laat het gerust weten in een reactie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.