Na Notion en Joplin definitief terug naar OneNote

Vroeger werkte ik steevast met OneNote als ‘tweede brein’, waarin ik van alles kon noteren en bijhouden dat ook onderweg beschikbaar was.

Maar in 2019 besloot Microsoft om volop in te zetten op een nieuwe, gratis app die iedereen kon downloaden. De oude maar schitterende desktop-versie werd verkommerd achtergelaten.

Dat was voor mij de reden om over te stappen naar iets nieuws. Dat werd Notion. En Notion was leuk, maar bevatte voor mij enkele nadelen:
* Je informatie staat ergens op de servers van Notion zelf. Wat dan met gevoelige informatie?
* Je moet online zijn om alle info te raadplegen. Geen internet is geen info. En Notion was ook al eens onbereikbaar, zelfs als je een internetverbinding had.
* Notion werkt met blokken en is vooral schitterend voor mensen die graag met databases werken. Voor een mooie lay-out en tekst moet je behoorlijk wat moeite doen.

Op zoek naar iets veiligers en eenvoudigers, en dat werd Joplin. Nu kon ik zelf kiezen waar de informatie stond. Maar ook Joplin bleek enkele belangrijke nadelen te hebben:
* De rich-text-editor is behoorlijk klungelig. Je kunt niet eens een witregel toevoegen. Enfin, je kunt dat wel, maar het programma verwijdert die meteen erna. In het markdown-venster kun je die als <br> wel toevoegen, maar ook dan verdwijnt die regelmatig.
* Werken met tabellen is niet zo vanzelfsprekend. Je kunt de breedte van een kolom niet zo eenvoudig aanpassen zonder grote repercussie voor andere kolommen.
* Kleurtjes en dergelijke worden niet meteen ondersteund. Dat kan wel als je als programmeur met markdown bezig bent, maar ik wil gewoon als in een goede teksteditor tekst kunnen invoeren.

En wat blijkt ondertussen? Microsoft heeft ingezien dat het met OneNote een verkeerde richting was ingeslagen. En dat durfden ze ook nog eens toegeven, iets behoorlijk zeldzaams.

Daarom wordt de desktop-versie van OneNote opnieuw ontwikkeld en zit hij zomaar bij m’n Office365. Ik kan zelf kiezen waar ik mijn notitieboekjes bewaar, lokaal of in de cloud of beide (!). En omdat ik een abonnement op Office365 heb, beschik ik online over maar liefst 1 TB aan ruimte. Meer dan voldoende!

Ik kan OneNote nu volledig naar eigen wens aanpassen, ik kan net als in Word of in Excel tekst invoeren en het is allemaal compatibel met andere Office-applicaties. En het is o zo gemakkelijk om bestanden, video en audio aan je notities toe te voegen. Bij andere apps is er altijd wel iets wat niet kan (of kan niets).

Er zijn mensen die beweren dat de manier waarop je tekst op een notitiepagina kunt plaatsen nogal onordelijk is, maar dat ligt volgens mij eerder aan de persoon in kwestie. Als jij ordentelijk bent, dan is je notitieblok dat ook.

Synchronisatieproblemen, die ook al eens worden gemeld, heb ik nog niet ondervonden. Als ik op de desktop mijn notitieboekje in OneNote aanpas, dan zie ik de wijzigingen na enkele minuten al op m’n smartphone of tablet en omgekeerd.

En wil ik extra veiligheid, dan kan ik een notitieboekje of sectie met een wachtwoord beveiligen.

Kortom, OneNote heeft me volledig teruggewonnen en ik denk niet dat ik nu nog zijsprongetjes waag, zeker niet nu Microsoft het licht heeft gezien.

PS Wil je weten welke versie van OneNote je op je computer staan hebt of gebruikt? Lees hier hoe je dat kunt te weten komen.

OneNote 2016 Isn't Dead, It Even Has a Dark Mode Now | PCMag
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.