Over rassen en zo

Er gaat geen dag voorbij of je leest wel iets over racisme. Maar eigenlijk bestaat racisme helemaal niet. Of toch niet zoals wij denken.

Er is immers maar één menselijk ras: de homo sapiens sapiens. En of je nu blank, zwart, geel, rood of appelblauwzeegroen bent, je bent een mens van het ras homo sapiens sapiens.

En het gaat dus veel verder dan dat. Welke culturele gewoonten je ook hebt, in welke goden je wel of niet gelooft, welke taal je ook spreekt, welke talenten je wel of niet hebt, je bent een mens van het ras homo sapiens sapiens.

Racisme is dus compleet misplaatst. Wie racistisch is, verwerpt zichzelf. Er is immers maar één ras.

Dat neemt niet weg dat er binnen dat ene ras zowel intelligente als domme mensen zijn. En die domme mensen, die zijn met veel: mensen die andere kleuren verachten, mensen die hun eigen godsdienst boven de wet stellen of opdringen aan anderen, mensen die geweld plegen, mensen die niet solidair zijn, mensen die bepaalde onderdelen van het ras verwerpen, mensen die meer dan inhalig zijn mensen die aan wapenbezit vasthouden … en nagenoeg alle politici die ideologie- en partijslaven zijn en die goede en zinnige voorstellen van andere partijen blokkeren louter omdat ze van andere partijen komen.

Het is deze heel grote groep mensen die ervoor zorgen dat dit menselijke ras onze planeet eigenlijk niet verdient en die de planeet verbrodt voor de rest.

Is er een oplossing voor? Neen, mensen zijn immers mensen. Er zullen er altijd goede en (veel) minder goede zijn, en over kosmologisch gezien bijzonder weinig tijd is er van de mensheid geen sprake of spoor meer, op enkele in het gigantische universum rondvliegende zandkorreltjes na.

We kunnen er dan evengoed iets moois van maken, op z’n minst met de mensen van goede wil. Maar of dat zal volstaan om teniet te doen wat alle dwazeriken uitrichten, dat is nog maar de vraag.

Tot welk kamp hoor jij? Hoe zie jij de toekomst van de mens op onze planeet?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.