Peiling, pandemie, Markle en een oproep

Het wordt tijd dat ik opnieuw wat meer ga bloggen. Daarom geef ik voortaan wat meer mijn kijk op de gebeurtenissen op onze planeet, afgewisseld met gevarieerde stukjes over alles en nog wat: precies dat waar Gedachtesprongen voor staat.

Peiling

Beginnen doen we met politiek. Er was deze week opnieuw een peiling en daaruit bleek dat Vlaams Belang en PVDA, uiterst rechts en uiterst links, samen bijna een derde van de Vlaamse bevolking kunnen verleiden. Een derde.

Dat is gigantisch veel. Mocht een derde van de Vlamingen aan COVID-19 sterven, dan zouden we dat een ramp vinden. Maar niet dat een derde van hen voor bijzonder extreme partijen stemt of zou stemmen.

Een deel van de oorzaak van dat succes ligt precies daarin: we vinden het niet erg meer, het wordt normaal. En het zal normaal blijven zolang de overige partijen meerderheden kunnen vormen waarin de zorgen van deze stemmers compleet kunnen worden genegeerd.

Kijk maar naar de onlusten, zeg maar plunderingen, in Luik van deze week. Of naar de eerdere in Brussel. Telkens werden winkels geplunderd of commissariaten in brand gestoken. En telkens opnieuw waren de reacties van onze politici dezelfde: verontwaardigd zijn, afkeuren en betreuren. Maar iets doen? Echt iets ondernemen? Ervoor zorgen dat het niet meer gebeurt? Dat niet. Je vraagt je af hoe talloze politici nog gewetensvol kunnen slapen. Maar dat kunnen ze al te gemakkelijk. Ze worden immers gesteund door het hele partijapparaat. En dat systeem met partijapparaten is hét grote deficit van de Belgische politiek.

Het is wachten tot de extremistische partijen zo groot worden dat met hen wel een coalitie zal moeten gevormd worden. Niet dat het dan plots veel beter zal worden, maar het zal die traditionele partijen dwingen om eindelijk kleur te bekennen en iets voor de bevolking te doen in plaats van ons in slaap te blijven wiegen.

Pandemie

Ja maar, tijdens de hele pandemie heeft de overheid toch getoond dat ze met ons inzitten? Was dat maar waar. Om te beginnen is het niet te geloven hoe volgzaam de gemiddelde Belg tot dusver is geweest, zeker als je ziet hoe ongelijk ze allemaal zijn behandeld.

Het voetbal is het mooiste voorbeeld. Volgens alle mogelijke criteria had het voetbal nooit maar dan ook nooit mogen hervat worden. Dat hebben we nadien ook gemerkt door de talloze corona-uitbraken in voetbalploegen. En vergeet niet dat al die besmette voetballers ook hun familie besmetten die op hun beurt weer andere mensen besmetten. Maar onze ministers lieten begaan. Geld had voor één keer voorrang op gezondheid.

Verder bleken maatregelen ook behoorlijk inconsequent. Wat voor de ene kon, kon niet voor de andere. Diverse maatregelen bleven verstoken van wetenschappelijke onderbouwing maar werden genomen wegens ‘aannamen’. De door virologen meest gebruikte woorden waren ‘misschien’ en ‘mogelijk’. En op die misschien en mogelijk baseerden de politici zich. Ook hier werd niet iedereen gelijk behandeld. Dat dit tijdens de eerste golf kwam door onwetendheid, is volkomen te begrijpen. Maar dat geldt niet meer voor nu, een jaar later.

Markle

Om toch nog even internationaal te gaan, wil ik het nog even hebben over het interview van Meghan Markle en prins Harry met Oprah Winfrey. Zelden zag ik zo veel journalisten, waaronder Mia Doornaert, niet luisteren naar wat er werd gezegd en aan fout gelegde verbanden consequenties verbinden.

Alsof het trouwens zulke geweldige onthullingen waren. Wat er in die familie gebeurde en gebeurt, verschilt in niets van wat er in modale gezinnen gebeurt. In elk gezin zijn er regels, de een al fatsoenlijker dan de andere, waaraan de gezinsleden geacht worden zich te houden. Willen ze dat niet, dan bouwen ze afstand in met de rest van de familie. Dat gebeurt overal, niet alleen aan het Britse koningshuis.

De reactie van de pers is dan ook zwaar overtrokken. Als zo’n item al het hoofdonderwerp wordt van het nieuws, dan zegt dat meer over de pers dan over de familie in kwestie.

Maar ook dit passeert wel weer en raakt verzeild in de catacomben van de menselijke geschiedenis. Die catacomben zien er overigens behoorlijk neerslachtigmakend uit. Hoog tijd dat onze journalisten eens het pad van sensatie en ‘scoops’ verlaten en oog hebben voor de vele mooie dingen op onze planeet. Al was het maar ter inspiratie van de kijkers en lezers om nog meer mooie dingen op te zetten.

Oproep

Wat denk je? Doe je mee om vanaf nu op krantensites alleen positieve berichten te lezen zodat de redacties zien dat ze die weg op moeten gaan? En niets meer lezen over wat onze politici zeggen zolang ze vasthouden aan hun eeuwenoude adagio van veel woorden maar geen daden? Dat zou alvast een geweldige stap voorwaarts zijn.

Doe je mee?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.