De geschiedenis van de mens in een notedop

Ik keek onlangs naar de Russische sciencefictionfilm Притяжение (Prityazhenie – Engels: Attraction), een uitstekende film overigens die kan wedijveren met de allerbeste westerse SF-films. Er kwam ook een vervolg op (Attraction 2) dat het verhaal op logische wijze verderzet.

Op het einde van de eerste film vertellen de buitenaardse wezens waarom de aarde een verboden planeet is. De uitleg daarvan is een bijzonder mooie samenvatting van de geschiedenis van de mensheid:

De aarde is een uiterst agressieve sociale omgeving.
Hoewel het een bijna perfecte planeet is, zijn er in de voorbije 5000 jaar 4 miljard gewelddadige doden gevallen. Tijdens dezelfde periode waren er ongeveer 15.000 grote militaire conflicten.

De natuurlijke hulpbronnen zijn nagenoeg volledig uitgeput en de mens wordt verwacht over ongeveer 600 jaar uit te sterven.

Als korte inhoud kan dit tellen.

Ze bewijst overigens dat we als diersoort deze planeet niet verdiend hebben. Het is dan ook niet onlogisch dat er steeds meer stemmen opgaan om de ‘verovering’ van Mars in vraag te stellen. Hebben we wel het recht om die planeet (ongetwijfeld ook) om zeep te helpen als we niet eens onze eigen planeet in ere kunnen houden?

Om over na te denken…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.