Terugblik op 2020

Het jaar 2020 was er inderdaad nogal eentje. Iedereen heeft het uiteraard over Covid-19, terecht ook, maar dat betekent niet dat de wereld is blijven stilstaan.

2020 was voor mij het jaar van inzichten.

Meer dan ooit heb ik beseft dat je als eenmanszaak nog zoveel klankborden mag hebben als je wil, uiteindelijk moet je alles alleen beslissen en doen. Dat was een confronterend besef, want ik dacht tot begin dit jaar dat dit niet zo was. Een eenmanszaak hebben is een redelijk eenzaam bestaan.

Ik heb tevens ontdekt dat coaches (ik veralgemeen voor het gemak) uiteindelijk allemaal dezelfden zijn: ze steunen, helpen en begeleiden je zolang je hebt betaald en in het traject zit. Zodra het traject is afgelopen en je niet op een nieuw hebt ingetekend, zeggen ze zoveel als ‘trek je plan’. Zelfs zij met wie je tijdens een traject een persoonlijke band dacht te hebben opgebouwd.

Daarom volg ik voortaan nooit nog grote cursussen. Als ik op iets inteken, dan is het een klein, heel gericht ding (zoals een middagsessie) waarin je over één specifiek ding op korte tijd heel veel praktische informatie meekrijgt.

Dat is dus alvast een uitgavepost die er volgend jaar danig anders zal uitzien.

Ik heb trouwens ook ingezien dat de typische coachvraag ‘Waar wil je over vijf jaar staan?’ eigenlijk de grootste bullshit is die je je kunt inbeelden. Nu ja, het kan nuttig zijn om een richting aan te geven bij starters, maar voor alle anderen is die vraag redelijk zinloos. Er gebeurt zo veel onverwachts in een leven.

Al die inzichten hebben ook mijn online sociaal leven beïnvloed. Ik ben dit jaar een hoop ‘ballast’ kwijtgeraakt. Zeker de mensen bij wie ik een negatief gevoel kreeg, moesten eruit. Ik richt me alleen nog op wie zinvol is, zowel zakelijk als persoonlijk.

2020 is ook het jaar dat ik door de lockdown noodgedwongen heb leren lopen. Dat was een ontdekking en ik ben best trots op wat ik op negen maanden heb bereikt: van helemaal niet kunnen lopen naar twee keer per week 10-13 km lopen.

Ook de eetgewoonten werden gewijzigd.
En deze combinatie zorgde ervoor dat mijn weegschaal nu maar liefst meer dan een dozijn kilogram minder aangaf dan pakweg een jaar geleden. Waauw! Ik zeg altijd dat het een dozijn flessen melk minder is die ik meesleur 😉

Wat met 2021? De wens is duidelijk: veel voldoening, plezier, geluk en passie ervaren, bij voorkeur ondersteund door financiële voorspoed.

Maar verder het nieuwe jaar ook gelaten tegemoet zien en ervaren. Sommige dingen heb je immers helemaal niet in de hand, hoe zeer je dat ook zou willen.

Hoe is het jou vergaan en hoe zie jij 2021?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.