Hoe alles loslaten om eender wat te bereiken

Dé oplossing voor alle problemen en onzekerheden in ons leven ligt volgens mij in het loslaten.

Dat heb ik de afgelopen jaren geleerd toen ik echt begon in te zetten op persoonlijke ontwikkeling.

Ik kan met een gerust hart vertellen dat ik met deze speciale vaardigheid mentale grenzen heb overwonnen: omgaan met giftige mensen in mijn leven en hen uit mijn leven bannen, een sterkere mindset ontwikkelen, grotere doelstellingen hebben, kunnen omgaan met onzekerheid en er actie voor ondernemen, meer geloven in mezelf en veel minder verwachten van een ander.

Om dus op alle levensvlakken vooruitgang te boeken, moet je alles leren loslaten.

Loslaten betekent niet dat je niet meer om mensen of om het leven zelf geeft. Het is alleen een zen-manier om van niets iets te maken en van de rit te genieten.

In dit artikel lees je praktische tips om je van twaalf zaken te verlossen om je levenskwaliteit te verbeteren en gelukkiger te worden.

***

Je gelooft nooit hoe krachtig het is om los te laten.

Alles loslaten is geen eenvoudige taak, maar als je dat doet en tegelijkertijd jezelf goed begrijpt, dan kun je dat in elke situatie toepassen tot het een gewoonte wordt. Van dan af aan leef je een geweldig leven zonder problemen, schuld, spijt, gedachten over het verleden, negativisme enzovoort.

Begin nu alvast met de dingen los te laten waar je je recent zorgen om hebt gemaakt. Je moet niet bij alles stilstaan want de meeste van die zaken zijn niet jouw fout en je kunt er helemaal niets aan doen, of ze moesten gewoon zo zijn.

Adem diep in en laat gaan. Zo voel je je niet alleen beter, je maakt plaats voor nieuwe spannende zaken in je leven.

Loslaten is vrijheid, je voelt gemoedsrust en blijheid waarin je volledig het moment van nu kunt ervaren. Meer nog, loslaten is een van de beste en belangrijkste dingen die je kunt doen om gelukkig te zijn.

Maar waarom moeten we alles loslaten?

Gewoonweg omdat we aan te veel zaken tegelijk vasthouden.

Die gewoonte zit zo sterk in ons verankerd dat we denken dat het doodnormaal is om zo veel tegelijk te willen, om op elk ogenblik boos en bezorgd te zijn, om de noodzaak te voelen dat je elke minuut met iemand anders moet besteden of over je verleden moet denken, je schuldig moet voelen, moet oordelen enzovoort.

Dat vasthouden is de oorzaak van ons lijden.

Het maakt je leven complex en onaangenaam, geeft stress en onbehagen, beperkt je zodat je je potentieel niet kunnen verwezenlijken en helpt je je slecht te voelen.

Een andere reden is dat we de innerlijke leegte proberen te vullen met stimuli van buitenaf, maar dit kan nooit het antwoord zijn.

We zijn voortdurend leeg vanbinnen en proberen dat te vullen met winkelen, eten, drinken, gokken, gehecht raken aan voorwerpen, iemand anders enz. En dat schaadt ons behoorlijk.

De volgende belangrijke vragen zijn wat we moeten loslaten en hoe we dat moeten doen.

Dit artikel gaat over hoe alles los te laten. We bespreken elk item afzonderlijk want voor sommige is een andere aanpak nodig.

Hoe voorwerpen en mensen loslaten

“Je kunt alleen dat loslaten waar je je aan vastklampt.”
Boeddha

Volgens het Boeddhisme is ons verslavend gedrag de oorzaak van alle ellende. En als je erover nadenkt, besef je dat dit klopt.

We hechten ons aan dingen en mensen, en geloven dat ze ons blij maken. En je gaat ervan uit dat je je ellendig zal voelen als je ze niet hebt. Daarom probeer je zo veel mogelijk tijd met het voorwerp/de persoon door te brengen.

En da’s een verschrikkelijke manier om je tijd te besteden…

Dit is de reden en wat je er kunt aan doen.

Het voorwerp of de persoon waarvan je denkt dat die je gelukkiger maakt, is alleen iets of iemand die je gebruikt om een leegte te vullen en je niet langer leeg te voelen, om enige tijd troost te voelen. En op korte termijn werkt dat ook.

Maar alles kan alleen maar slechter worden omdat gehecht zijn betekent dat je jezelf deelt met dat voorwerp of die persoon, dat je tijd besteedt aan die relatie, er voortdurend aan denkt en op een bepaald ogenblik het echte leven overboord gooit en denkt dat een leven zonder waardeloos is.

Op dat moment wordt deze hechting gevaarlijk en daarom is het beter om alles te proberen loslaten.

“Je kunt in het hele universum iemand zoeken die meer je liefde en affectie verdient dan jezelf, maar die persoon kun je nergens vinden. Jij zelf, even veel als om het even wie in het hele universum, verdient je liefde en affectie.”
Boeddha

Dat loslaten moet je in een vroeg stadium doen. Dat is mogelijk door de oorzaak van het probleem te vinden – waarom je je leeg voelt.

De oorzaak is doorgaans dat je een slechte relatie hebt met jezelf – je hebt een laag zelfbeeld, je behandelt jezelf slecht en je denkt dat bij iemand anders zijn je beter zal doen voelen, dat hij of zij je ontbrekende deel is.

Maar dat is maar zelden het geval.

Wat je moet doen is dieper in je geest reiken en analyseren waar het fout ging, dan de relatie met jezelf verbeteren en de persoon die je bent beginnen te begrijpen, liefhebben en aanvaarden.

Hier zijn nog enkele andere zaken die je moet doen om niet langer de behoefte te voelen bij iemand anders te zijn om je alleen maar beter te voelen:

  • meer tijd alleen doorbrengen

Doe iets wat je graag doet – zingen, schrijven, wandelen in de natuur, naar muziek luisteren of gewoon genieten van de stilte en mediteren.

  • besef dat je volledig bent

Dan weet je dat jij alleen meer dan voldoende bent. Je bent perfect zoals je bent en je hebt niemand anders nodig om jou dat te vertellen.

Hoe verlangens loslaten

We beginnen met de analyse van de wens om dingen te kopen.

Is het je al eens voorgevallen dat je in een winkel was en op het ogenblik dat je iets zag, je dat meteen wilde kopen? Maar dan zie je het voorwerp ernaast, dat er nog beter uitziet.

En daaronder is een item met dezelfde prijs maar waar je een bonus bij krijgt.

Je raakt in verwarring. En die verwarring kennen we allemaal. Op dit moment neemt onze consumptiedrang het van ons over.

In werkelijkheid hebben we geen van de dingen die we zagen nodig.

En als we even wachten, diep ademhalen en erover nadenken, dan beseffen we dat ook. En dan verlaten we de winkel, zijn we trots over onze wilskracht en voelen we ons beter dan ervoor.

Maar vaak kunnen we de verleiding niet weerstaan.

We hebben tegenwoordig zo vele verlangens. We willen overal heen, alle nieuwe dingen op de markt kopen, heel veel mensen ontmoeten en gewoon meer hebben van alles.

Dan komen we op een punt waarop alles wat we hebben ons begint te blokkeren.

Meer dingen kunnen ons innerlijk geluk en onze gemoedsrust alleen maar schade toebrengen. Ze leveren ons mogelijke problemen op, beroven ons van onze energie en maken ons leven ingewikkelder en moeilijker.

Deze verlangens zijn meestal nutteloos. Denk na over wat je wilt. Je zult uiteindelijk zien dat je de neiging hebt dingen te willen die je niet echt helpen maar, net als alles wat we wensen, ons instant plezier en troost verschaffen.

En vaker dan we het beseffen verwarren we wensen met behoeften. Je wilt misschien wel iets, maar heb je het ook echt nodig?

Eerst moet je nadenken over wat je nodig hebt. Als je meteen aan heel wat zaken denkt, dan heb je het waarschijnlijk fout. Want je hebt veel minder nodig dan je denkt.

Zelfs op dit eigenste moment ben je omringd door heel wat zaken waar je ook gemakkelijk zonder kunt. Maar dat wil je niet omdat ze ooit dat waren wat je dacht nodig te hebben en je ernaar verlangde.

Laten we even het winkelen voor wat het is en denken we aan de andere zaken waar we tijdens de dag naar verlangen.

Wanneer we aan het werken zijn, willen we thuis zijn en ontspannen. Maar wanneer we thuis zijn, willen we iets eten waar we aan dachten, of zijn we niet tevreden over het televisieprogramma en willen we van zender veranderen, of we willen uitgaan, iets doen, een nieuwe plaats bezoeken, iets nieuws proberen waar vrienden het over hadden, of aan een project werken.

Verlangens stoppen nooit omdat we er te veel aan gewend zijn. En omdat we ze niet allemaal kunnen bevredigen – ze komen letterlijk elke minuut – voelen we ons ontevreden. Het is alsof we onze dromen niet hebben verwezenlijkt en niets betekenisvols of productiefs met onze levens doen.

Vele mensen vatten dit verkeerd op en nemen aan dat ze niet goed genoeg zijn en sneller moeten gaan, meer tegelijk moeten doen, meer moeten werken/studeren/bewegen zodat ze meer dingen gedaan kunnen krijgen en vooruit kunnen.

In plaats daarvan moeten ze vertragen, het rustig nemen en alles loslaten. Pas dan valt alles terug op zijn plaats en kunnen ze het heden ervaren en zich tevreden voelen.

Verlangens zijn heel krachtig als we hen dat toelaten. Ze beheersen ons omdat ze ons slecht doen voelen als we ze niet uitvoeren, zelfs wanneer zaken niet van ons afhangen en we er niets aan kunnen doen. Maar door los te laten, bevrijden we ons van deze valse behoeften en wordt het leven veel gemakkelijker.

Als je vanuit een ander standpunt naar verlangens kijkt, ze alleen maar opmerkt en ernaar luistert, dan worden ze machteloos. Want een verlangen kan alleen maar schade toebrengen als je het een kans geeft en niet aan de verleiding weerstaat.

Maar als je dat niet doet, dan heb je er controle over omdat je het ziet als wat het is: louter een gedachte. En dat is het goede ogenblik om het los te laten.

Je kunt nu gemakkelijker beslissen wat je echt nodig hebt en wat maar een gril of verleiding is. Behoedzaam omgaan met je verlangens wordt een gewoonte wanneer je bedachtzaam bent en leert hoe je alles loslaat.

Hoe oordelen loslaten

We oordelen vaker over anderen dan we denken. En de redenen daarvoor liggen dieper en hebben niets met de anderen te maken.

Oordelen doen we wanneer we klagen over iets wat anderen hebben gedaan, wanneer we boos zijn op iemand, roddelen en achter de rug praten.

Dit zijn een van de tekenen die aangeven dat je dat doet, of je het nu toegeeft of niet. En vaak doen we dit wegens de grote verwachtingen die we hebben over wat anderen moeten doen/zeggen/denken (verder in dit artikel wijden we uit over verwachtingen) of heeft het iets te maken met onze onzekerheid en onze poging om die te verbergen door op de fouten van anderen te wijzen.

Hier zijn enkele zaken waar je moet aan denken voordat je oordeelt:

  • Je kunt de situatie of die persoon niet veranderen met je oordeel. In de plaats daarvan zou je hem kunnen helpen;
  • De situatie is waarschijnlijk heel anders dan je denkt; je hebt het recht niet om te oordelen;
  • Door te zeggen wat anderen fout doen, toon je in werkelijkheid een lelijke kant van je persoonlijkheid;
  • Je weet helemaal niet wat er in het hoofd of leven van deze persoon omgaat en zelfs als hij iets doet wat jou niet aanstaat, dan kan het voor hem toch het juiste of enige zijn wat hij nu kan doen;
  • Hierdoor schaad je jezelf. Dus waarom het doen?

Begin opnieuw met op te merken wanneer dit gebeurt. Vraag jezelf vervolgens waarom je dit doet, of je het hele verhaal kent en hoe oordelen zal helpen.

Wees medelevend, toon empathie en probeer mensen te begrijpen door te weten wat ze meemaken. Misschien hebben ze alleen advies, wat aanmoediging of iemand om mee te praten nodig. Wees er voor hen in plaats van te oordelen en hen te vertellen wat ze fout deden.

Op deze manier help je zowel de andere persoon als jezelf – want door goed te doen voor anderen krijg je zo veel meer terug.

En in plaats van aandacht te hebben voor wat deze persoon niet had mogen doen en wie hij moet worden, waarom apprecieer je hem niet voor wie hij is? Wees dankbaar voor de persoon die hij is geworden en aanvaard hem zoals hij is, met alles wat hij doet, zegt en denkt.

Dan voel je je opgelucht en voel je nooit meer de behoefte om op hem te vitten. Je zult van zijn gezelschap kunnen genieten, jullie beiden geluk kunnen bijbrengen en hem helpen een beter persoon te worden door hem zich goed te doen voelen met wie hij nu is.

Hoe verwachtingen loslaten

Het volgende dat je moet loslaten om uiteindelijk alles te kunnen loslaten, is verwachtingen.

We verwachten dat mensen zich op een bepaalde manier gedragen, we willen dat ze zeggen wat we ons inbeelden dat ze zeggen, we willen dat ze ons op een bepaalde manier behandelen, dat ze het met ons eens zijn.

Maar dat is maar zelden het geval. En het zijn dit soort zaken die relaties kapotmaken.

Maar wat gebeurt er als we deze verwachtingen loslaten?

Dan genieten we gewoon van het moment.

Als je er goed over nadenkt, besef je hoe belachelijk het is om te verwachten dat de wereld handelt volgens onze overtuigingen, dat mensen het altijd met ons eens zullen zijn en zich gedragen zoals we willen, dat we iets terug krijgen wanneer we iets goeds hebben gedaan.

We leven met verwachtingen en wanneer niemand ze inlost, dan zijn we boos en verward en vinden we het leven oneerlijk. Maar wat we moeten doen, is heel eenvoudig.

Het vraagt wat oefening, maar als we gewoon de dingen aanvaarden zoals ze zijn en ze niet proberen te veranderen, dan laten we alles los, inclusief verwachtingen.

We moeten dringen stoppen fantasieën te creëren in ons hoofd over hoe zaken zouden moeten zijn en ze voortaan ervaren zoals ze zijn. Dan worden onze dagen veel leuker.

Hoe het verleden loslaten

Het leven wordt moeilijk en zwaar wanneer we voortdurend achterom kijken.

Het is alsof we een grote rugzak dragen en we die voortdurend naar ons heden en onze toekomst brengen. Hij zit vol oude herinneringen, relatief, momenten waar we naar teruggaan, negatieve gebeurtenissen, emotionele gesprekken, mensen die we verloren hebben, oude geliefden enz.

Misschien draag je er ook je oude job in mee, of een vriend die je niet meer ziet, het huis van je jeugd enzovoort.

En hij is zo zwaar. Het is uitputtend om ermee rond te lopen en de enige manier om ons ervan te bevrijden is hem achter te laten.

Dit is allemaal je verleden en dat moet zitten waar het hoort – in het verleden, achtergelaten na alle geleerde lessen.

Dan is hij niet meer zwaar. Je plaatst hem op de grond en je gaat verder.

Probeer dit en het zal lijken alsof je vliegt. Dan kun je overal licht gepakt heen, klaar om nieuwe herinneringen te maken.

Waarom is het zo belangrijk om het verleden los te laten?

Omdat als je het niet doet, het in de weg staat van je heden en toekomst.

Omdat wat je ook nu ervaart, in het licht zal worden gezien van iets wat al vroeger is gebeurd.

Besef ook dat je niets van wat je in het verleden hebt meegemaakt kunt veranderen. Je kunt er niets aan doen behalve ervoor zorgen dat je niet dezelfde fout maakt.

Leer ervan, en wanneer je de belangrijkste lessen uit gehaald hebt, wordt het gemakkelijker om alles los te laten. Want dat is waarom het verleden er is.

Dus adem diep in en uit, laat de rugzak achter, richt je op het heden en maak nieuwe herinneringen.

Hoe de nood aan controle loslaten

Denk je dat je controle hebt over je leven? Vergeet het maar.

We maken allemaal plannen, hebben doelen, proberen anderen te vertellen wat ze moeten doen en proberen de natuurlijke loop der dingen te veranderen. Maar zaken lopen zelden zoals we willen.

De reden is dat controle een illusie is.

“Onzekerheid is de enige zekerheid die we hebben, en weten hoe te leven met onzekerheid is de enige zekerheid.”
John Allen Paulos

Deze gedachte is mogelijk beangstigend voor de meeste mensen aangezien we leven in een samenleving die gewoon is altijd van alles te doen, vele taken te hebben, het druk te hebben, de toekomst te plannen en die ons het gevoel geeft dat we controle hebben.

Maar uiteindelijk gebeuren dingen zoals ze moeten gebeuren.

We moeten iets beseffen. Elk volgend ogenblik van ons leven is onzeker. Ongeacht wat we nu doen en hoe lang we het voorbereiden, we hebben geen idee over wat er ons te wachten staat. En we zullen pas gelukkig zijn wanneer we dat volledig begrijpen en aanvaarden.

Dat bewijst dat zekerheid ook een illusie is.

Bekijk het zo: elk volgend moment is een verrassing. We leven in een wereld vol verrassingen. Wacht ze dus op, aanvaard ze als uitdagingen. Op die manier is je leven één groot avontuur.

Om alles los te laten, moet je alles ook aanvaarden en zo laten.

Met de stroom meegaan is het perfecte ding om te doen zodat je kunt leren leven zonder voortdurend controle en zekerheid te zoeken.

Dan leer je wat vrijheid in zijn zuiverste vorm is en kun je het heden ervaren en er het beste van maken.

Hoe plannen en doelen loslaten

Als je alles wilt loslaten, moet je ook enkele van je plannen en doelen loslaten.

Hier zullen de meeste mensen het niet mee eens zijn. Maar ik zeg inderdaad dat we plannen en doelen moeten loslaten om gelukkig te worden.

Als we het hebben over succes, dan is vooruitkijken, weten waar je heen gaat en elke stap plannen een must. Of dat is toch wat succesvolle mensen doen.

Maar dit artikel over alles loslaten gaat over geluk. En als het daarover gaat, dan moet je alleen aandacht hebben voor wat je moet doen om geluk en tevredenheid in je leven te brengen.

Dit zijn zaken zoals met de stroom meegaan, dankbaar zijn, positiviteit omsluiten enzovoort.

Merk op dat er nergens in dit artikel wordt gesproken over doelen en plannen. Dat is omdat dit het belangrijkste verschil is tussen succes en geluk.

Voor het eerste zijn specifieke acties nodig, moet je een visie voor de toekomst hebben en moet je proberen dingen en jezelf te veranderen zodat je meer kunt doen en bereiken.

Voor het tweede gaat het om gelukkig zijn met wat je hebt, waar je bent en wie rondom je is. Het betekent niet dat je de dingen moet proberen te verbeteren, het gaat meer om zuivere aanvaarding van alles wat er nu is en beseffen hoe perfect het zo is.

Maar als je gelukkig wilt zijn, dan moet je plannen en doelen loslaten. Even maar. En als je het niet leuk vindt, kun je ze altijd opnieuw in je leven brengen.

Het gaat erom te kijken wat er gebeurt als je gewoon met de stroom meegaat.

Doelen en plannen kunnen frustrerend lijken omdat je je ook moet voorstellen hoe je toekomstige zelf eruitziet – dat is een verwachting, en probeert ervoor te zorgen dat dit ook gebeurt – wat controle is. En deze twee hebben helemaal niets met echt geluk te maken.

Hoe de toekomst loslaten

“Er is slechts één weg naar geluk en dat is stoppen met je zorgen te maken over zaken die buiten onze wil liggen.”
Epictetus

Naast het verwijderen van verwachtingen, plannen en doelen, betekent de toekomst loslaten ook dat je alle ermee verbonden zorgen weglaat.

We zijn bang voor het onbekende. Dat maakt ons ongerust en daarom spelen we heel wat verschillende scenario’s in ons hoofd af.

Maar zo maken we ons bezorgd en stressen we over iets dat waarschijnlijk nooit zal gebeuren. Belangrijker nog, we verspillen onze kansen om er iets aan te doen. Want alleen in het heden kunnen we iets doen om een betere toekomst te hebben.

Door altijd en telkens als we onszelf vragen “wat als…” los te laten, krijgen we gemoedsrust en kunnen we genieten van het nu, dit volop ervaren en er het beste van maken.

Je moet ook geloven dat de dingen goed zullen uitdraaien en je erin berusten. Dan vind je plezier in elk moment en dus in je toekomst.

Hoe pijn loslaten

Wanneer iemand je pijn doet en je dat niet loslaat, dan blijft die dat doen.

Telkens als je boos, gefrustreerd, triest raakt of zelfs denkt over hoe die persoon je pijn heeft gedaan en je jezelf eraan herinnert hoe je je toen voelde, maak je het nog eens allemaal mee.

Dus door alles los te laten, laat je dit in het verleden, raak je over de pijn heen in plaats van eraan vast te houden. En wanneer dit vasthouden voorbij is, ben je vrij en kan die persoon je nooit meer pijn doen.

Deze aanpak is nodig wanneer het gaat om een pijnlijke ervaring uit het verleden of om iets waardoor je je slecht voelt.

Hoe vergelijkingen loslaten

Er zal altijd iemand zijn die rijker is dan jou, die een betere job, een groter huis heeft, die knapper is, meer vrienden heeft en bekender is. En je denkt ongetwijfeld dat die persoon gelukkiger is.

Maar dat is meestal niet het geval.

We schreven al dat geluk niet in eigendom, de mensen rondom je, de plaats waar je leeft of de job die je hebt kan worden gevonden.

Het zit binnenin.

Je zult je altijd ellendig voelen als je je met anderen blijft vergelijken. Geen twee mensen op deze planeet zijn gelijk – iedereen heeft zijn ervaring, gedachten, gedrag, energie, herinneringen, plannen enz. En ze zijn alle verschillend. Je weet dus nooit wat de persoon naast je meemaakt of denkt.

Vergelijken maakt je alleen maar ondankbaar en gedeprimeerd wegens de jaloezie die je vertoont.

Toon eerder medeleven. Waardeer wat je hebt en weet dat het op dit ogenblik goed is.

Dingen kunnen altijd beter, maar voorlopig zijn ze perfect. En anderen – wel, die moeten hun eigen gevechten winnen, angsten overwinnen, fouten maken en naar plaatsen gaan.

Laat hen met rust en laat alles los.

Hoe woede loslaten

Het eerste waar ik bij woede aan denk, is hoe irrationeel het is.

Het is onze reactie op een actie van iemand die we niet leuk vonden. En hoewel we weten dat boos worden niet helpt omdat wat gebeurd is gebeurd is, laten we het ons beheersen en maken we de situatie slechter.

Een beter begrip van woede is de eerste stap naar ermee omgaan voordat je alles loslaat.

Woede is meestal egoïsme. Omdat we denken aan alle dingen die de andere persoon ons heeft aangedaan, wat die fout heeft gedaan en hoe ons dat heeft beïnvloed, hoe dat ons slecht deed voelen enzovoort. Het gaat allemaal om onszelf.

Maar de waarheid is dat het bijna nooit over ons gaat. De andere persoon had niet de bedoeling om ons te irriteren, om ons ongemakkelijk te doen voelen, om ons op welke manier ook schade te berokkenen. Die heeft zijn eigen problemen en wat er in zijn hoofd omgaat ligt ver van wat we denken.

Of anders gezegd:

“Mensen zullen van je houden. Mensen zullen je haten. En niets daarvan heeft iets met jou te maken.”
Abraham Hicks

Vergeet dus niet dat telkens als iemand je boos maakt, je probeert de dingen duidelijk te zien en verder dan je eigen wereld.

Aanvaard vervolgens die woede door ze aan jezelf toe te geven.

Zie ze zoals ze is, zonder verwikkelingen, zoals het verbinden met iets anders dat die persoon je in het verleden heeft aangedaan, met wat je denkt dat hij denkt (dat is waarschijnlijk fout), met wat zijn plannen zijn enz.

Laat al deze gedachten achter je en zie de situatie zoals ze is: iemand deed je iets aan wat je niet graag had en nu sta je op het punt om er boos om te worden. Maar op deze manier richt je je aandacht op wat hij of zij fout heeft gedaan – en dat is oordelen.

Dit heeft ook te maken met je onrealistische verwachtingen. Je verwachtte dat deze persoon zich anders zou gedragen dan wat voor jou juist is, en wanneer dat niet het geval was (omdat hij een mens is en vrije wil heeft), reageerde je er negatief op en raakte je geïrriteerd.

Maar ook deze dingen moet je loslaten.

Nus is het tijd om te beseffen dat je een keuze hebt. Je reactie zal het resultaat voorspellen, dat slecht kan zijn – een relatie kan stuk zijn, iemand anders kan beledigd raken en er zal onnodige stress zijn.

Als je kiest om je woede te uiten – roepen, geweld gebruiken, grof zijn, wraak zoeken of iets anders , dan laat je ze groeien.

Maar je kunt hem ook proberen te begrijpen, je in zijn schoenen verplaatsen en proberen te ontdekken waarom hij dat deed of zei. Er moet een reden zijn.

Medeleven helpt zowel jou als de andere persoon. Als je oefent, hoef je helemaal nooit meer boos te worden omdat je mensen in je leven apprecieert voor hun goede kanten.

Medelevend zijn betekent dat je tegenover iedereen goed bent, ook als het mensen zijn die je niet kent.

Je geeft hen liefde, zelfs als ze negatief of agressief zijn, je helpt hen met een glimlach. Je probeert hen te begrijpen in plaats van terug te roepen of boos te zijn voor wat ze je aandeden en je niet leuk vond.

Dan glimlachen deze mensen terug naar je en openen ze hun hart voor die liefde.

Besef ook dat wanneer je boos bent op iemand, je meestal eigenlijk boos bent op jezelf.

Misschien ben je ontgoocheld in jezelf omdat je iets deed, of heb je spijt van iets in het verleden, voel je je niet goed genoeg, stel je uit, doe je niet de zaken waar je van houdt enz. En iemand kan je uitdagen terwijl je spreekt over de dingen van jezelf en je leven die je niet leuk vindt. En zelfs als het waar is, word je boos.

Je wordt boos op jezelf voor fouten die je hebt gemaakt of voor zaken die je al heel lang uitstelt, of gewoon voor iets op je todo-lijst dat je vergat.

Maar dat is belachelijk. Het is het niet waard om er boos over te worden. En de andere persoon heeft er absoluut niets mee te maken.

Geef hem dus niet de schuld. Gebruik hem niet als een excuus voor wat je van jezelf probeert te verbergen.

“Je zal niet worden gestraft voor je woede, je zal worden gestraft door je woede.”
Boeddha

Geduld is uiterst belangrijk als je alles wil loslaten.

Wat de andere persoon ook te zeggen heeft – wat heel vervelend kan zijn – adem diep en analyseer waarom hij het doet.

Denk ten slotte aan de ultieme oplossing als het om loslaten gaat: vergiffenis. Het helpt wanneer je een wrok hebt, bitter en kwaad bent.

Het betekent niet dat je het verleden vergeet en het rechtvaardigt, het betekent alleen dat jouw heden waardevol is en dat je je aandacht liever daarop richt en je nu liever mindful leeft.

Vergiffenis betekent ook dat je dat wat jou boos maakte je niet meer laat ergeren en je verder kunt.

Vergeven is wraakgedachten loslaten. Het bewijst dat je koos voor begrijpen in plaats van oordelen, en gemoedsrust en vrijheid boven stress en spijt.

Hoe angst loslaten

We leven in angst. We zijn van heel wat dingen bang, waarvan de meeste belachelijk zijn en nooit zullen gebeuren, dat we iets van het leven en alle daarbij horende mogelijkheden zullen missen.

Het verhindert dat we vrij leven, avontuurlijke zaken doen en beslissingen nemen. We denken dus dat dit het probleem is, dat het de vijand is.

Maar het als een vijand zien, als iets dat moet worden bestreden, vernietigd en veroverd, is niet de juiste manier om ermee om te gaan. Er agressief tegenover reageren zal de problemen niet oplossen. En de meeste daarvan komen voor uit angst, dus moeten we iets doen. Maar wat dan?

Eerst en vooral, aanvaard het voor wat het is, zonder het te proberen te veranderen.

Ja, dat is een stap die je moet nemen in elke fase van jouw persoonlijke ontwikkeling. Het is eenvoudig en simpel, en daardoor wordt het leven ook eenvoudiger en gelukkiger.

Probeer vervolgens bewust te zijn van de angst. Zie hoe ze je tegenhoudt om geweldige dingen te doen in je leven, hoe ze je perceptie beïnvloedt, hoe ze je beperkt …

Besef nu hoe belachelijk ze is. De meeste van onze angsten slaan gewoon nergens op, en soms kunnen we ze alleen begrijpen door ze onder ogen te zien.

Je hebt waarschijnlijk schrik dat je niet goed genoeg bent, dat mensen je niet graag hebben, dat je zal falen, alleen zal zijn enzovoort. Maar deze angsten zijn vals. Wat we ook denken dat zal gebeuren, het gebeurt waarschijnlijk niet en er je zorgen over maken is gewoon nutteloos.

Probeer je fantasie te overdrijven en aan het slechtste scenario te denken. Zou dat slecht zijn? Ik denk het niet.

Vervolgens kun je alles loslaten en is de werkelijkheid niet zo slecht.

Besluit

Dit artikel is ongetwijfeld de ultieme gids in loslaten. Als iemand niet alleen wil leren over loslaten maar over alles loslaten, dan zal dit helpen.

Hopelijk heb je er iets aan. Begin met één ding uit de lijst, idealiter dat waarmee je het meeste moeilijkheden hebt. Neem de tijd om het te leren loslaten voordat je naar iets anders overstapt.

Veel geluk!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.