Alleen Elvis blijft bestaan (5)

Over enkele maanden is het zover: de Brexit is volledig voltooid. En zoals de zaken er nu voorstaan, zal dat zonderdeal met Europa zijn. Daar heeft Boris Johsnon, de miniversie van Donald Trump, goed voor gezorgd. Dat was wat hij wilde.

De Britten slagen zo in hun opzet om Europa verdeeld te maken. Want stel dat Schotland toch onafhankelijk zou worden, dan zijn er meteen een pak Europese landen die niet bereid zijn om het land in de Europese Unie op te nemen omdat anders een regio in hun eigen land wel eens dezelfde ideeën zou kunnen hebben. De Spanjaarden wegens Catalonië, de Belgen wegens Vlaanderen, de Italianen wegens het noorden enzovoort. Verdeeldheid alom!

Deze uitgekiende strategie werd prachtig verteld in een aflevering van Yes Minister, nog altijd een van de beste sitcoms ooit en politiek nog altijd uiterst actueel:

Nochtans zouden die kleinere, nieuwe landen het economisch schitterend doen en uiterst welvarend worden. Ze worden dan niet langer gehinderd door het logge nationale of federale apparaat.

Hetzelfde geldt trouwens voor Europa, dat is veel te groot geworden, onder meer onder invloed van een machtsgeile, Nederlandse-taal-minachtende en Engelse-taal-verkrachtende Guy Verhofstadt, die het adagio macht omwille van de macht – waarbij je moeiteloos alle principes uit het verleden weggooit in ruil voor al dan niet ingebeelde macht – tot een kunst heeft verheven. En met wat er nu overal gebeurt, is het duidelijk dat politici zowat de laagste diersoort op planeet zijn.

Wat Europa nodig heeft, is een nieuwe start. Een soort Europa 2.0 met een beperkt aantal landen die een zeer strikt economisch liberaal en sociaal beleid voeren. De Noord- en West- Europese landen, min Wallonië uiteraard, zouden een prachtige unie kunnen vormen. Maar van politici zijn we het gewoon dat ze niet voor de beste optie gaan…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.