Alleen Elvis blijft bestaan (2)

Voor het tweede filmpje blijf ik in de Engelstalige wereld.

Wie Fawlty Towers zegt, zegt zowat het summum van Britse comedy. En toch zijn er steeds meer mensen die er aanstoot aan nemen, mensen die niet in staat zijn zaken te plaatsen. Maar kijken we eerst naar het overbekende filmpje.

Geweldig, toch?

Helaas heeft ook dit stukje te lijden onder de ‘annulatiecultuur’ die er tegenwoordig heerst. Het patroon is steeds weer hetzelfde: enkele mensen vinden dat een bepaald woord of bepaalde scène niet meer kunnen, om welke al dan niet ingebeelde reden ook, laten zich geweldig horen en zorgen ervoor dat voldoende mensen mee op de kar springen, niet omdat ze akkoord gaan met het protest, maar omdat het fijn is te kunnen protesteren.

Als deze kleine minderheid van mensen voldoende weerklank vindt, dan haasten media zich om zich ernaar te schikken, onder het mom van het niet willen kwetsen van bepaalde mensen.

De voorbeelden zijn legio, maar dit filmpje is een mooie. De enige manier om tegen deze waanzin in te gaan, is door niet mee te heulen met die meute en je te blijven amuseren met hilarische comedy, door bepaalde woorden en uitdrukkingen te blijven gebruiken en door fragmenten te blijven tonen, hoe fout iemand die ook moge vinden. En dus blijven we het hebben over ‘blanke mensen’, ‘negerinnetetten’, ‘moorkoppen’, houden we Zwarte Piet helemaal zwart, en lachen we met wat we maar willen. Uiteindelijk heeft niemand, maar dan ook niemand het recht om ons dat te ontzeggen.

Want woorden en humor zijn op zich niet fout, wel de interpretatie die mensen eraan geven. En het is niet omdat jouw interpretatie negatief is, dat je het plezier van anderen moet vergallen (en daar zelf heel veel plezier in vinden, want daar gaat het je om). Je beledigd en gekwetst voelen zit tussen de oren. Maak daar eerst schoon schip voordat je een ander aanvalt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Comments

  1. Prachtig gezegd! Ik kan me hier helemaal in vinden. Mensen verliezen zich vaak in de betekenis van bepaalde woorden. Enkel beseffen ze vaak niet dat de betekenis en interpretatie van die woorden vaak voor iedereen verschillend is. Zo is Zwarte Piet voor de meeste onder ons helemaal niet racistisch bedoeld maar gewoon puur een traditioneel gegeven.

    Laat ons allen maar terug wat verdraagzamer zijn!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.