De Kobo Libra H2O

De Kobo Libra H2O is een geweldige e-reader (of e-lezer) die ik me onlangs aanschafte om opnieuw meer boeken te lezen maar ook om mijn oude e-reader te vervangen.

Je kunt uiteraard opwerpen dat fysieke boeken lezen fijner is, al is dat een persoonlijke voorkeur. De geur van het boek, het bladeren, het aanleggen van een bibliotheek … dat is uiteraard niet te versmaden.

Maar het lezen van een elektronisch boek heeft ook talloze voordelen. Om te beginnen is er tegenwoordig nagenoeg geen verschil meer qua pagina-uiterlijk. Een pagina op een goede e-reader ziet er net uit als een pagina in een fysiek boek, met 300 pixels per inch vaak zelfs nog beter.

Verder is zo’n e-reader heel licht (de Libra weegt 192 gram) en neem je ‘m makkelijk overal mee. Makkelijker dan met een dik boek of diverse boeken sleuren. Op een e-reader kun je overigens probleemloos tweeduizend boeken kwijt, veel meer dan je ooit nodig hebt.

Het belangrijkste voordeel vind ik dat je vaak een stuk van een boek kunt lezen voor je beslist of je het boek koopt of niet. Staan de stijl of inhoud van het boek je toch niet aan, dan heb je alvast geen miskoop gedaan. Je verwijdert gewoon het uittreksel van je toestel.

Is je e-reader stuk, dan is dat niet erg. Je bent niets kwijt. Op een nieuwe e-reader plaats je de eerder gekochte boeken gewoon opnieuw via je account bij Kobo. Als een fysiek boek stuk is, moet je het opnieuw kopen.

Als je een woord niet kent, dan dubbelklik je erop om het woordenboek in de Kobo te raadplegen. Er zijn verschillende woordenboeken voorhanden. Dat is heel handig als je bv. in het Engels leest of een onbekend Nederlands woord tegenkomt.

Uiteraard kun je notities toevoegen, boekwijzers aanbrengen, stukken tekst markeren enz. Je kunt zo’n e-reader dus ook gebruiken voor onderzoek.

Kobo of Kindle

Kindle en Kobo zijn de belangrijkste merken e-readers, al maakt Pocketbook opgang. De Kindle is echter redelijk nutteloos buiten de Verenigde Staten. Het is een gesloten systeem waarop je nagenoeg alleen .mobi-bestanden (het eigen bestandsformaat van Amazon) en dus uitsluitend Engelstalige boeken kunt lezen. Op een Kobo kun je een hoop verschillende bestandsindelingen lezen, zoals het in de rest van de wereld doorgaans gebruikte .epub-formaat.

De Kobo Libra is qua vormgeving en grootte ideaal. Met 7 inch is het scherm niet te klein en niet te groot. En er zitten tegenwoordig ook twee fysieke knoppen aan om voor- en achteruit te bladeren. Dat kun je uiteraard op het aanraakscherm ook, maar met fysieke knoppen verloopt dat eenvoudiger.

Als je de Libra gewoon thuis gebruikt, is een schermhoesje niet echt nodig. Als je hem meeneemt op vakantie of gewoon onderweg, dan is zo’n hoesje wél aan te raden. Voordeel van de beschermhoes is dat als je die sluit, het toestel meteen in slaapstand wordt geplaatst. Handig!

Zo veel extra voordelen en mogelijkheden

Ik probeer de verdere mogelijkheden en voordelen van zo’n e-reader even samen te vatten:

* Een e-reader geeft alle mogelijke informatie: hoever je al in het hoofdstuk of in het hele boek zit, hoeveel pagina’s of procent van het boek er nog te lezen zijn enz.

* Je kunt kiezen uit tal van lettertypes en de grootte en regelafstand ervan aanpassen.

* Er zit achtergrondverlichting in zodat je ook in het donker kunt lezen. En dankzij het e-inkscherm lees je moeiteloos bij fel zonlicht.

* Je kunt de ‘warmte’ van het scherm aanpassen, van blauwig overdag tot gelig als het donker is. Dat zou beter voor de ogen zijn. Het toestel doet dit automatisch maar je kunt het uiteraard ook handmatig aanpassen.

* Je kunt op het scherm zowel in staande als liggende stand lezen.

* De Libra is waterdicht tot 2 meter. Als je ‘m dus even in het zwembad laat vallen, is dat niet erg.

* Als je de wifi uitzet, kun je weken naar hartenlust lezen voordat je de e-reader moet opladen. Even opladen voor je op vakantie vertrekt en je hoeft je de hele vakantie geen zorgen te maken over de staat van de batterij.

* De gebruikersinterface is Nederlandstalig (als je daarvoor kiest). Je hoeft dus geen Engels te kennen om met je e-reader overweg te kunnen.

* Kobo werkt ook samen met Pocket. Als je daar artikels of zo staan hebt, dan kun je die ook op de e-reader lezen.

Gratis boeken

Ten slotte zijn er ook ontzettend veel gratis e-boeken die je kunt downloaden en lezen. Kobo biedt er zelf aan, maar je vindt ze ook elders. De Nederlandse Consumentenboek heeft een mooi overzicht gemaakt. En ook e-boeken ontlenen bij de bibliotheek is iets waaraan wordt gewerkt. In Nederland kan dat al sinds 2014. In september 2020 zouden ook mensen in Vlaanderen en Brussel dat eindelijk moeten kunnen doen.

De Libra kost tussen 170 en 180 euro. Lijkt je dat veel? Je krijgt er in ieder geval een schitterend apparaat voor waarop je dagelijks kunt lezen. En dankzij de gratis boeken en de lagere prijs van e-boeken tegenover fysieke boeken, heb je dat geld relatief snel terugverdiend.

Wat denk je? Ben jij klaar om overstag te gaan en elektronisch te lezen, heb je dat al gedaan, of hou je toch liever vast aan het fysieke boek?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.