Het gebrek aan zelfvertrouwen van Vlaamse en Nederlandse radiostations

Vroeger beperkten ze het nog tot de dagen waarop een of andere top zoveel werd uitgezonden. Wat dan? Het vertellen maar vooral laten horen welke nummers het daaropvolgende uur zouden worden gedraaid. Niet enkele seconden, maar zeker tien tot dertig seconden van elk nummer zodat je de essentie van het liedje eigenlijk al hebt gehoord. Resultaat: wanneer je het liedje kort daarna hoort, dan hoor je het eigenlijk voor de tweede keer en geniet je er absoluut niet van zoals je zou kunnen.

Maar tegenwoordig doen stations het ook op ‘normale’ radiodagen, soms voor het uur erna, soms met nummers die enkele uren later te horen zijn maar soms ook voor het volgende kwartier. Alsof we moeten worden overtuigd om te blijven luisteren. Alsof de stations onvoldoende zelfvertrouwen hebben in eigen kunnen en de eigen kwaliteit.

In andere landen blijken radiostations wél over zelfvertrouwen te beschikken en er zeker van te zijn dat de luisteraar zal blijven luisteren. Hoe raar dat onze stations zo veel schrik hebben.

Nu ja, dat aankondigen van nummers heeft wel één voordeel: als ik merk dat de aankomende nummers niet meteen iets zijn dat ik graag hoor, dan kan ik tijdig van zender veranderen. Eind 2013 meldde ik dat aan Radio 10 tijdens hun befaamde Top 4000:

Dat bleek dus niet hun bedoeling. Uiteraard niet, maar ervan geleerd hebben ze niet. Radio 10 doet het nog altijd.

Als ik toevallig toch nog eens ben afgestemd op een station dat dit doet, dan schakel ik snel over op een ander. Ondertussen weet ik welke stations niet deze zielige manier van werken hebben, dus komt het gelukkig maar zelden meer voor.

Wat vind jij van deze gewoonte?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.