Een alternatieve mogelijke bron van een dodelijk virus

Het huidige coronavirus heeft goed huisgehouden en veroorzaakte tot dusver meer dan 400.000 doden wereldwijd. Zelfs als dat cijfer nog zou toenemen, is dat niets in vergelijking met de Spaanse griep (20-100 miljoen levens) en de pest (25-50 miljoen levens). Anderzijds zal je maar één van die 400.000 zijn natuurlijk.

Waar het huidige coronavirus vandaan komt, weet niemand. Is het een biowapen, ontsnapte het per ongeluk uit een laboratorium, of begon het toch allemaal op een markt?

Maar we kunnen er zeker van zijn dat het niet voor het laatst is dat dit voorvalt. Heel wat mensen verwijzen naar de film Contagion uit 2011 als beste fictief voorbeeld van een pandemie, maar er zijn betere en eerdere voorbeelden.

Dit stukje uit een aflevering van het vierde seizoen van The Outer Limits (1998) geeft een mooi voorbeeld van hoe een wereldwijde pandemie met miljarden doden zou kunnen ontstaan:


In dit specifieke geval gaat het om religieuze fanatici die bewust een genetisch gemanipuleerd virus de wereld in hebben gestuurd om hun eigen profetie van het einde van de wereld te vervullen. Het zou zomaar kunnen gebeuren. Godsdienst heeft immers de gewoonte om heel veel kapot te maken.

Die gewoonte hebben politici ook. Maar doordat iedereen de wereld rondreist, lijkt het me nagenoeg onmogelijk om een biowapen in te zetten zonder risico op het treffen van de eigen bevolking. Tenzij een virus zodanig kan worden gecreëerd dat het alleen mensen met specifieke kenmerken treft. Maar is dat vooralsnog geen science fiction?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.