De vernietigingskracht van de kleine minderheid

De voorbije jaren heeft zich een specifiek patroon afgetekend in onze maatschappij. Een bepaalde kleine groep mensen windt zich ergens over op, die verontwaardiging wordt snel overgenomen door pers en sociale media, en onder druk daarvan wordt de maatschappij een verandering opgelegd.

Denk maar aan tradities (humor op carnaval, Zwarte Piet), woorden (blank, allochtoon, neger, moorkop, het zogenaamde genderneutraal taalgebruik opdringen) en voorwerpen (standbeelden). Triest voorlopig hoogtepunt is de reactie op de Egyptische kleding waarin K3 zich deze week tooide.

Daarnaast is er onze politiek, waar politici zich steevast als een bende vaatdoeken gedragen en bewezen hebben de bevolking al lang niet meer ernstig te nemen. Het navelstaren heerst.

De meerderheid van de bevolking houdt zich telkens stil. Nee, da’s niet helemaal waar. Er komt steevast heel veel tegenwind op sociale media, maar die tegenwind haalt de pers niet. En wat de pers niet haalt, dat telt niet, dat heeft geen impact.

Een deel van de bevolking, ondertussen al een derde van de Vlamingen, reageert door volgens de peilingen op extreme partijen te stemmen. Ook dat mag niet baten. Dat signaal is al talloze malen gegeven. Politici leren er nooit wat uit. Meer nog, ze leggen vervolgens de schuld bij die kiezers. Van perversiteit gesproken.

En om dat schuldgevoel gaat het. Steeds is een kleine minderheid verontwaardigd. Die verontwaardiging staat centraal. Verontwaardigd zijn is hun hobby. Verontwaardigd zijn is hun sport. Verontwaardigd zijn is hun passie. Wat het ook is, als ze maar verontwaardigd kunnen zijn en de meerderheid van de bevolking een schuldgevoel kunnen aansmeren. Dat is hun strategie en de pers en de maatschappij lopen steeds weer in hun val.

Het wordt dan ook tijd dat de meerderheid zich ernstig roert. En dat kan op diverse manieren.

Eerst en vooral door alles te blijven doen en zeggen waar die kleine minderheid van af wil.Noem het ongehoorzaamheid aan en het compleet negeren van de minderheid. Eenvoudig, simpel en bijzonder doeltreffend.

Ten tweede door ook van zich te laten horen, maar dan niet louter via sociale media. Door bijvoorbeeld aan minister Treurnis, alias Pieter De Crem, duidelijk te maken dat we er geen genoegen meer mee nemen dat hij steeds weer gebeurtenissen betreurt, nultolerantie predikt en zich vervolgens in zijn schulp verschuilt. Door hem duidelijk te maken dat we geen begrip hebben voor uitschot dat winkels en infrastructuur kapotmaakt en geweld gebruikt tegen politie tijdens betogingen, dat we genoeg hebben van jongeren die continu onze meisjes op strand lastig vallen. Door hem duidelijk te maken dat als zijn treurnis en woorden niet helpen, er dan maar van repressie gebruik moet worden gemaakt. Pas ook wetten aan zodat justitie criminelen niet langer kan vrijlaten en niet langer de politie en de bevolking kan uitlachen.

Geef ook uw eigen falen toe, niet met woorden maar met daden. Hoog tijd dat De Wever, Bouchez (die denkt dat de nulmeridiaan van Greenwich door zijn gat loopt), Rousseau, Coens, Magnette, Lachaert (samen met Rutten), Almaci, Calvo en vele andere verkozenen de baan ruimen. Zoals het schitterende voorstel van Frank De Graeve op Twitter: laten we nieuwe verkiezingen houden maar met één voorwaarde: al wie verkozen raakte bij de vorige verkiezingen mag deze keer niet meedoen, want die hebben al bewezen dat ze niet in staat zijn om het land te leiden.
Prachtig! Laten we dat meteen organiseren. Al brengt dat waarschijnlijk niet veel zoden aan de dijk wegens de niets ontziende particratie. Al smeren we dan de politici mogelijk een schuldgevoel en gigantisch precedent aan en zullen nieuwe verkozenen een ander toontje zingen. Koekje van eigen deeg.

Ik roep de meerderheid van de bevolking dan ook op om zich niet meer stil te houden en niet als een lam naar de slachtbank van de minderheid en de politiek te laten leiden. Laat van je horen, met woorden én daden.

Doe je mee?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.