De obsessie voor de absolute omzet

Ik had deze ochtend wat tijd om wat leeswerk in te halen. Een van de publicaties die ik las, was Vele (om)wegen naar groei van Unizo uit juni 2019.

Daarin las ik boeiende verhalen van ondernemers, waaruit duidelijk blijkt het verhaal van een succesvolle ondernemer niet altijd over rozengeur en maneschijn gaat. Denk maar aan de ijsberg met positieve zaken boven en minder leuke dingen onder de waterlijn. Maar alleen de zaken boven de lijn zijn voor iedereen zichtbaar.
Verhalen die inspireren.

Niettegenstaande die inspirerende zaken, viel me toch één ding opnieuw op. Op één uitzondering na – een bekende Vlaming – gingen alle verhalen over bedrijven met meerdere medewerkers.

En dat is o zo typisch voor verenigingen als Unizo en VOKA of de pers. Wie hun (algemene) publicaties over ondernemers leest, krijgt de indruk dat eenmanszaken nooit uiterst succesvol kunnen zijn en zich nooit kunnen meten met kmo’s, laat staan dat je ze ook ondernemers mag noemen!

Er wordt aan hen immers geen aandacht besteed, tenzij het om een publicatie over louter freelancers gaat (die dan ook alleen onder freelancers wordt verdeeld). In een algemene publicatie over ondernemers zul je zelden tot nooit eenmanszaken aantreffen. En heb je ooit trouwens al eens zo’n vereniging, de pers of zelfs een minister op bedrijfsbezoek zien gaan bij een eenmanszaak?

Met de minister pronken bij een groot bedrijf

Als dat omzetcijfer niet minstens zes nullen telt, dan is de onderneming geen aandacht waard want niet succesvol. Hoe kortzichtig!

Jammer ook, want heel veel eenmanszaken hebben boeiende verhalen te vertellen en kunnen ook toekomstige ondernemers inspireren.

Bovendien zijn eenmanszaken vaak succesvoller, als je bereid bent naar hun relatieve en niet absolute omzet te kijken. Deel maar eens het omzetcijfer van kmo’s door het aantal medewerkers en trek er ook alle investeringen van af. Dan verkrijg je het relatieve omzetcijfer. En vergelijk dat cijfer dan eens met hetzelfde cijfer van de eenmanszaak.

En dan heb ik het nog niet gehad over het risico van de eenmanszaak, zeker voor wie zonder vennootschap werkt. Het risico voor de eenmansondernemer is veel groter dan dat van de ondernemer met een groot bedrijf. Daar wordt voor het gemak aan voorbijgegaan.

Maar tot dergelijk inzicht zijn deze ondernemersverenigingen en de pers niet meteen in staat. De obsessie voor het absolute omzetcijfer is allesbepalend.

Ik eindig toch graag op een positieve noot: met Sterck Magazine heb ik gelukkig een ondernemersvereniging gevonden die wél ruime aandacht schenkt aan de eenmansondernemer en deze als echte ondernemer beschouwt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.