Start2Run met Evy

Zodra de coronamaatregelen van kracht werden, werd het al snel duidelijk. Het zou wel even duren eer ik nog eens zou kunnen badmintonnen in onze badmintonclub. Dus zocht ik naar iets nieuws, iets wat ik zou kunnen doen om toch te bewegen.

Lopen had ik nooit graag gedaan. Ik kon het ook niet. Na tweehonderd meter was ik steevast pompaf. Korte inspanningen die elkaar opvolgen, zoals bij badminton of volleybal, daar was ik goed in. Of een korte sprint.
Maar een uithoudingssport? Van mijn leven niet!

Start2Run

En toch ging ik aan de slag met Start2Run, de app van Evy Gruyaert, waarmee je na tien weken vijf kilometer zou kunnen lopen zonder stoppen. Die app bleek begin dit jaar overigens vernieuwd. Heel leuk zijn de aanmoedigingen van Evy en vooral dat niets moet. Er wordt voortdurend benadrukt dat je naar je eigen lichaam moet luisteren en dat het niet erg is als je eens een dag extra rust neemt of een trainingweek herhaalt.

De eerste paar trainingsessies, waarbij lopen en wandelen elkaar afwisselen, verliepen redelijk goed. Maar dan kwam het: ik zou maar liefst vijf minuten lang moeten lopen. En dat viel serieus tegen. Ik moest enkele keren per sessie pauzeren om op adem te komen. Tot ik in de Facebookgroep van Start2Run het advies kreeg om trager te lopen. Gouden raad, want de sessie erna verliep zonder problemen.

Gisteren begon ik aan week 6, en die beloofde meteen voor vuurwerk: vijf, zeven, nog eens zeven en opnieuw vijf minuten lopen met tussenin slechts twee minuten wandelen. Onmogelijk, dacht ik. Maar het lukte wonderwel.

Als alles goed verloopt, kan ik tegen mijn verjaardag wel degelijk vijf kilometer lopen zonder stoppen. Had je me dat begin dit jaar gezegd…

Eerste sessie van week 6

Ik vermoed dat het lopen nog beter zal gaan zodra ik echte loopschoenen en de nodige accessoires kan kopen. Maar daarvoor moet ik wachten tot de winkels eindelijk weer open mogen. Want zoiets koop je uiteraard niet online.

Een sporthorloge staat alvast niet op de boodschappenlijst. Als je die alleen maar zou gebruiken voor het lopen (of wandelen/fietsen) en voor de rest toch maar in de kast legt, dan kun je de kosten besparen en perfect verder met de smartphone. Apps genoeg die exact hetzelfde doen als een sporthorloge en zelfs beter.

Go Run

Hoe goed de app van Evy ook is, wie na enkele weken beslist om echt wel te blijven lopen, die moet ook over lopen leren. Hét ideale handboek daarbij is Go Run van Josefien De Bock en Maarten Vangramberen. Een must voor iedereen, ook beginners als ik, die lopen.

Ik heb in ieder geval het plan opgevat om te blijven lopen, ook als de badminton herbegint. Maar natuurlijk niet op dezelfde dag.

Hoe het verder gaat, vertel ik hier zeker nog.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.