Italiaanse humor met La Linea

Al van in mijn kindertijd vind ik het fantastisch om naar cartoons te kijken. Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar bekende cartoons als Roadrunner, Bugs Bunny, Pepe le Pew en Tom en Jerry, om er maar enkele te noemen.

Maar er waren er ook andere en die moesten helemaal niet onderdoen voor het Amerikaanse geweld. Zoals La Linea.

La Linea is een Italiaanse animatiereeks van de Italiaanse cartoonist Osvaldo Cavandoli. De reeks bestaat uit 90 episodes die ongeveer 2 tot 3 minuten lang zijn. Ze werd oorspronkelijk op de Italiaanse openbare omroep RAI uitgezonden tussen 1971 en 1986. In de loop der jaren is de reeks in meer dan 40 landen op de televisie geweest.

De formule van La Linea klinkt vrij eenvoudig. Cavandoli startte elke aflevering met het tekenen van een horizontale lijn met wit potlood. De lijn neemt een menselijke vorm aan, van meneer Lijn zeg maar. Dat is een geanimeerd mannetje die van alles naar hem toegeworpen wordt, van meisjes op het strand tot een klassieke piano of ijsschaatsen. Wanneer hij een obstakel tegenkomt, zoals een onoverbrugbare onderbreking van de lijn, maakt hij zich dik tegenover de goddelijke hand van de tekenaar om het probleem op te lossen.

Ook al klinkt de taal van meneer Lijn Italiaans, ze bestaat voor 90% uit gebrabbel, aangevuld met een snuifje Lombardijns accent. Je hoeft niet te begrijpen wat wordt gezegd om de cartoon te begrijpen.

Je vindt op YouTube talloze filmpjes, maar ik presenteer je hier alvast een van de leukste.

Veel kijkplezier!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.