Internetradio op kantoor en in de auto

Het gebeurt nog zelden dat ik naar FM-radio luister. En op DAB+ is er, op Yesterdayland na, voornamelijk alleen non-stop eenheidsworst en maar liefst vijf keer Radio 2 te horen. Van verspilling gesproken! Dat hebben we voornamelijk te danken aan een hele resem incompetente ministers van media.

Gelukkig is er internetradio waar ik de hele dag mijn gading vindt. Niet alleen op kantoor maar ook in de auto. Zodra de rit een kwartier of langer duurt, start ik de app Audials waarin mijn favoriete stations geprogrammeerd staan.

Ik begin de dag doorgaans rustig. Een station als Classicnl Soundtracks, bijvoorbeeld. Klassieke muziek maar dan uit films, een erg ondergewaardeerd genre waar enggeestige klassieke zenders veel te weinig of alleen met oogkleppen op aandacht aan besteden.

Smooth UK uit Groot-Brittannië en P7 Klem uit Noorwegen zijn twee andere vaste gasten om de dag aangenaam in te zetten.

In de late ochtend mag het tempo wat hoger en dan zijn er heel wat kandidaat-stations al naargelang het genre en de locatie. Maar laat ik van start gaan met de algemene stations in eigen land. Hier zijn Zoe FM uit Zoersel, Radio Star uit Herzele en RGR Classic Hits mijn favorieten.
Aangename, algemene buitenlandse zenders waarop ik graag afstem zijn NPO2 en NPO5 in Nederland, MFR2 in Schotland en BBC Radio 2 en Magic UK in Engeland.

Soms heb ik zin in iets specifieks. In nieuws en informatie bijvoorbeeld. Waar kun je dan beter terecht dan bij BBC Radio 4 en de World Service? Geen muziekzenders met af en toe nieuws zoals VRT Radio 1, maar voortdurend informatie met af en toe een vleugje humor, wetenschap of filosofie. Hola, waar verneem ik het Belgische nieuws dan? Tja, daar bestaan voldoende sites voor.

Een speciale vermelding wil ik geven aan 80s80s Radio. Dat is een Duitse verzameling internetstations met – je raadt het al – muziek uit de jaren 80 maar dan verdeeld over subgenres: algemeen, new wave, rock, love, neue deutsche welle, Italo disco en zelfs enkele artiestspecifieke stations voor onder meer Depeche Mode, David Bowie en Michael Jackson.

En als ik toch eens zin heb in iets anders dan internetradio, dan is er altijd een zijsprongetje naar DAB+ (Yesterdayland) en natuurlijk de eigen Spotify-lijsten.

En dan zijn er nog stations die ik maar af en toe eens op zet: Los 40 Classic uit Spanje, Retro FM uit Zweden, Gold 90.5 uit Singapore om er maar enkele goeie te noemen.

Deze lijst ligt uiteraard niet vast. Ik ga regelmatig wel op zoek naar nieuwe zenders die me misschien nóg meer geven wat ik wil. Over een jaar kan deze lijst er dus best iets anders uitzien.

Misschien zitten er dan wel suggesties van jou tussen. Welke zenders beluister jij het liefst?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Comments

  1. Met Phonostar heb ik deze internetzenders ook op mijn laptop… een internetradio is toch net iets minder mobiel… Bovendien kan ik opnames maken, inplannen… – ik zie nu wel dat ik destijds een eenmalige bijdrage heb betaald voor Phonostar Plus en er inmiddels abonnementsformules zijn.. (pour vivre heureux, vivons bien caches…☺).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.