De prachtige complete soundtrack van de originele Battlestar Galactica

Na het fantastische Star Trek eind jaren zestig en het net verteerbare Star Wars in 1977 was het bioskooppubliek warm gemaakt voor meer science fiction. En dat kreeg het ook.

Al sinds 1963 was ene Glen A. Larson actief in het televisiewereldje. Hij had meegeschreven aan series als Alias Smith and Jones en had de serie Quincy, M.E. bedacht. Hij was Mormoon en bedacht een sciencefictionserie die ervan uitging dat de mens op aarde van elders afkomstig was, een idee dat in die tijd ook populair werd gemaakt door Erich Von Däniken.

En zo ontstond Battlestar Galactica, een reeks over de twaalf kolonies van de mens, die al duizend jaar oorlog voert met de Cylons, oorlogsrobots die door reptielachtige wezens waren gemaakt en die hun scheppers hadden uitgeroeid. Nu wilden ze ook de mens uitroeien. En dat lukt hen ei zo na. Na de vernietiging van de koloniën gaat het laatst overgebleven battleship op zoek naar een verloren dertiende kolonie: de aarde.

Er zitten hele duidelijke verwijzingen naar het Mormoonse geloof in de serie, maar dat valt je alleen op als je die godsdienst kent. Zo is Kobol een duidelijk anagram van Kolob, de ster die volgens de Mormonen het dichtst bij de troon van hun god ligt.

Ondertussen weten we dat het idee dat de mens van elders in het heelal komt absolute nonsens is en dat Von Däniken een bedrieger en oplichter zonder weerga was. Maar laat dat de pret van de serie niet bederven.

Bij een geweldige serie hoort geweldige muziek. Daarvoor werd Stu Phillips aangesproken, die al eerder veel met Larson had samengewerkt. Hij nam de muziek op met het Los Angeles Philharmonc Orchestra. Het themalied ken je ongetwijfeld:

De muziek was oorspronkelijk op vinyl beschikbaar en speciaal voor de 25e verjaardag van de serie werd een cd uitgebracht. Maar die bevat alleen de muziek van de pilootaflevering, die in die tijd met 8 miljoen dollar de duurste tot dan toe was.

In het jaar 1996 bracht Stu Phillips via zijn eigen label een box met 4 cd’s uit met alle muziek van de hele reeks, op basis van de analoge masters. Het ging om een beperkte editie van nauwelijks 3000 stuks die als promotie diende en niet aan het publiek werd verkocht. Maar ik bemachtigde er deze week toch een zeldzaam exemplaar van:

Het is uiteraard iets voor de echte fans. Maar dat ben ik dan ook. Voor mij is de originele Battlestar Galactica altijd dé allerbeste SF-serie geweest. Dat kun je dan weer niet zeggen van het bedroevend slechte vervolg uit 1980 (op de ene sublieme aflevering met Starbuck na). De remake van begin deze eeuw heeft wat mij betreft helemaal niets meer met het origineel te maken en kan nooit tippen aan de sfeer die het origineel uit 1978 oproept.

Ik had toen als klein ventje van nog geen tien jaar ook een Duits filmalbum van de reeks waarvoor je stickers moest verzamelen. Ik heb dat album nog altijd en het is op de omslag gehandtekend door drie acteurs uit de serie: Richard Hatch (Apollo), Dirk Benedict (Starbuck) en Noah Hathaway (Boxey), die ik alle op Facts mocht ontmoeten. Geweldig als je je sf-idolen uit je prille jeugd plots in het echt mag ontmoeten!

Battlestar Galactica werd veel te vroeg stopgezet, zoals wel eens vaker met steengoede sf-series gebeurt. Denk maar aan Firefly van Joss Whedon. Maar onder meer dankzij speciale cd’s als deze kunnen we blijven mijmeren en nagenieten.

Van welke serie uit jouw jonge tijd kun jij maar geen genoegen krijgen?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.