De prioriteiten van de homo politicus

Onze politici zijn bezorgd om heel wat mensen, maar niet de mensen die je zou verwachten. Dit zijn de mensen en dingen, in volgorde van belang, waar politici zich om bekommeren:

  1. zichzelf
  2. het eigen ego
  3. het eigen postje
  4. de postjes van de eigen afdeling/regio/provincie
  5. de postjes van de partij
  6. de partij
  7. de ideologie
  8. de vrienden van de partij en/of andere steunenden
  9. de eigen kiezers
  10. de mogelijke kiezers

Je zou op 11. dan alle andere mensen verwachten, maar dan vergis je je. De mensen die sowieso niet op de politicus stemmen zijn voor hem of haar absoluut niet interessant. Meer nog, die interesseren hem of haar geen bal.

Alles wat een politicus doet, letterlijk alles, heeft te maken met dit rijtje. Zelfs als een politicus iets voor alle mensen lijkt te doen, dan is het dit rijtje dat steevast in zijn hoofd zit. Dan doet hij of zij dat niet voor de mensen, maar allereerst voor zijn of haar eigen imago.

Harde maatregelen met betrekking tot het coronavirus… Ook al zijn ze absoluut nodig en vindt niet iedereen ze leuk, een politicus denkt in zijn achterhoofd aan het feit dat hij of zij zich nadien op de borst zal mogen kloppen en aan de bevolking kan vertellen hoe goed hij of zij dat gedaan heeft. Puntje 1 is niet voor niets puntje 1.

Is dat cynisch? Misschien. Is het waar? Zeker!

Waarom onze politiek en ook die in andere landen het zo moeilijk hebben, heeft dan ook alles met de particratie en ideologie te maken. We hebben nood aan politici die geen politici zijn, maar die krakken zijn in hun vakgebied en voor iedereen, zonder onderscheid, goed kunnen en willen doen.

heel veel lol bij de homo stultus
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.