Niet op Klara

Ik ken behoorlijk wat mensen die graag naar klassieke muziek luisteren. En die vertellen me steevast dat Klara de zender is waar ze dan ook regelmatig naar luisteren.

Hoewel de zender zeker enkele interessante programma’s heeft en ook haar verdienste heeft, schiet ze op het vlak van klassieke muziek schromelijk tekort, en wel in die zin dat het aanbod veel te beperkt is.

Klara beperkt zich immers tot de klassieke klassieke muziek. Musiq3 van de RTBF doet het al wat beter maar is evenmin de brede klassieke radiozender.

Veel beter is het gesteld met buitenlandse commerciële initiatieven. Denk maar aan het Nederlandse Classicnl dat ook nog leuke themakanalen aanbiedt, met onder meer een soundtrackkanaal.

Filmmuziek hoor je op Klara uitsluitend in een afzonderlijk programma dat enkele malen per jaar wordt uitgezonden, of uitzonderlijk eens in een gewoon programma. En ook dan gaat het altijd om klassieke filmmuziek. Denk maar aan een Ennio Morricone en andere klassieke namen.

Daarom geef ik hieronder graag twee voorbeelden van op en top klassieke muziek, maar dan wel van het soort dat je nooit op Klara en dergelijke zult horen.

Neem nu dit mooie stuk dat door het symfonisch orkest van de Deense openbare radio wordt gespeeld:

Écht klassiek, maar niet voor Klara

Maar ook Star Trek is een groot taboe op openbare klassieke radiozenders. Gelukkig zijn er wel klassieke orkesten meer dan bereid om de prachtige composities te spelen:

En wat dacht je van deze twee stukken schitterende klassieke muziek mét koor. Maar opnieuw, ze komen uit een sciencefictionreeks, zijn daarom bij voorbaat al verboden en zullen dus nooit passen in een programma op Klara waar oerklassieke koorzang wordt gespeeld.

Mocht Klara zich wat ruimer opstellen, dan zou het mogelijk veel meer dan haar schamele twee procent luisteraars tellen, een cijfer dat dan nog eens – net als de cijfers voor de andere radiozenders – veel hoger ligt dan het werkelijke luistercijfer.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.