De overgevoelige mens

Een klein bericht in de krant van vandaag maar een mooi voorbeeld van hoe het er tegenwoordig in onze maatschappij aan toe gaat:

Een schoolvoorbeeld van de overgevoelige mens die de wereld vandaag beheerst. Omdat enkele overgevoelige Amerikaanse religieuzen geschokt waren door een 3D-versie van een klassiek Vlaams schilderwerk, is het voortaan alle kinderen onder 16 jaar verboden om dat kunstwerk te zien.

Diezelfde kinderen mogen wel online porno bekijken en de meest gruwelijke videospellen spelen, maar iets explicietere kunst zien, ho maar! Wat denk je wel? Verbieden!

Het is o zo tekenend voor deze tijd.

De ene keer zijn het woorden. Zo was er vorige week een gigantische discussie in een vertalersforum omdat enkelingen aanstoot namen aan een woord als geneesheer. Alsof vrouwen geen geneesheer zouden kunnen zijn omdat er toevallig het woordje ‘heer’ in staat. Meer nog, dat niet erg vinden is nog het ergste. Je moet over dat woord verontwaardigd zijn!

Dan zijn het weer beelden zoals in het voorbeeld waarmee ik dit artikel startte. Bart De Wever noemt de karikaturen van Joden in de Aalsterse carnavalstoet ‘lomp’. Hij moet dan ook zijn Joodse vriendjes goedgezind houden. Die ziet hij liever dan zijn Aalsterse kiezers. Ook humor in zijn rauwste vorm mag niet meer. En opnieuw, je hoort over dergelijke humor verontwaardigd te zijn.

En dan is het weer de natuur zelf. Borstvoeding geven in het openbaar mag niet. Stel je voor: een blote borst te zien krijgen. Daar kunnen de mensen en zeker de kinderen een danig zieke en verwarde geest van krijgen, toch?

Ten slotte is er ons gerecht. Iemand zal maar je kind doodrijden. Heb je aan dat verlies nog niet voldoende levenslang verdriet, dan doet het gerecht er wel een schepje bovenop door de persoon in kwestie vervroegd vrij te laten of zelfs maar een werkstraf te geven. Gerechtigheid, dat horen we niet meer te verwachten.

En zo kan ik nog een hele tijd verdergaan.

Gisteren verklaarden nog enkele mensen in de sportclub dat het stilaan genoeg is geweest. Dat ze volgende maal zeker extreem-rechts zullen stemmen. Met wat politici de afgelopen maanden op alle niveaus vertonen, verwondert het me niet. Meer nog, de politieke situatie is volgens sommige politici (zoals K. De Gucht) helemaal de fout van de bevolking zelf. Jij en ik zijn er de oorzaak van dat we nog geen regering hebben. Je leest het goed.

Misschien moeten wij ons eens overgevoelig tonen. Wedden dat we het dan zelf zullen hebben gezocht?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.