Winteruur of zomeruur

Vandaag zijn we overgeschakeld op het winteruur. Oef, zeg ik dan, maar nog niet oef genoeg.

Bij elke uurwisseling zijn er twee discussiepunten die steeds weer terugkomen.

Het eerste is Europa. Dat heeft al lang geleden beslist dat het gedaan moest zijn met dat steeds weer omschakelen en verzetten van het uur, maar het slaagt er maar niet in om ook in deze materie enige daadkracht te vertonen. Ondertussen zou het pas 2021 zijn wanneer we de klok voor het laatst verzetten.

De tweede discussie gaat over welke tijd dan wel moet behouden worden. In ons land is het fifty-fifty. De helft wil permanente wintertijd, de andere helft permanente zomertijd. In Vlaanderen is een kleine meerderheid voor wintertijd, in Wallonië een kleine meerderheid voor zomertijd.

De voorstanders van permanente zomertijd hebben maar één argument: een uur langer licht tijdens de zomermaanden.

Maar die voorstanders zijn net als mensen die in homeopathie en andere kwakzalverij geloven. Je mag hen nog zo bestoken met rationele argumenten – en er zijn er vele -, dan nog blijven ze vasthouden aan hun waanidee.

Dat het dan in januari pas om 10 uur ‘s ochtends licht wordt, dat deert hen niet. Dat we eigenlijk nog een extra uur terug moeten, want ook wintertijd is een uur voorop de normale tijd voor ons land, daar willen ze al helemaal niet van horen.

En dat alles voor dat extra uurtje op een zomeravond. Want dat extra uur, dat maakt toch alle verschil, niet? Het verschil tussen een leuke en een minder leuke avond, het verschil tussen kunnen sporten en niet kunnen sporten, tussen kunnen lezen en niet kunnen lezen.

Als dat uur er werkelijk zo erg toe doet, dan moet het in deze tijden van telewerken en flexibele werkuren toch mogelijk zijn om een uur vroeger te stoppen met werken?

Maar nee, nog een rationeel argument dat meteen de prullenbak in wordt geworpen.

Ik kan alleen maar de hoop uitdrukken dat de ratio het haalt van het valse gevoel. Een permanente wintertijd dus, en bij voorkeur dezelfde tijd als Groot-Brittannië, het land dat astronomisch gezien in dezelfde tijdzone ligt als wijzelf.

Maar durft Europa en de onbestaande Belgische regering dat aan?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.