Een soap als geen ander

Diverse jaren geleden stapte ik over van kabeltelevisie naar satelliettelevisie. De reden was eenvoudig: ik wilde meer, nee, veel meer Britse zenders kunnen bekijken dan louter BBC 1 en 2.

Sindsdien kan ik mijn plezier niet op en staat nagenoeg elke avond thuis wel een Britse zender op. Welke zender dat is, wisselt sterk, maar één vaste afspraak is er wel: News at Ten op BBC1. Het Britse en internationale nieuws wordt er steeds weer tot in de puntjes uitgelegd.

Laura Kuenssberg

Ik vind het heerlijk hoe politiek journalist Laura Kuenssberg het hele Britse politieke bestel en de Brexit-soap op zo’n bevattelijke manier kan uitleggen zodat ook de niet-Brit die ik ben het snap.

Voordat ik gisteren News at Ten bekeek, stonden de Britse nieuwszenders en BBC Parliament op. Want dat Britse parlement is toch wel een belevenis en schouwspel op zich.

Bovendien ging het volgens de parlementsleden en commentatoren zelf om een zoveelste historische dag in de geschiedenis van de Britse politiek. Niet te missen dus.

Nadat een nipte meerderheid van de bevolking met meer leugens dan feiten tot een exit-stem werden verleid, kwam een echte Brexit-soap op gang. En de despoot die nu de regering zonder meerderheid leidt, doet daar graag schepjes bovenop met taalgebruik die hij wat graag van de Amerikaanse kleuter van dienst overneemt.

De leider van de grootste oppositiepartij doet het qua emotionele intelligentie nauwelijks beter. Hij brult, roept, tiert en fulmineert maar zegt bijzonder weinig relevante dingen. Hetzelfde en meer geldt voor de lapzwans die de Brexit-partij leidt.

In dit opzicht lijken ze bijzonder goed op onze Belgische politici die al evenzeer het eigenbelang boven alles stellen en een opmerkelijk volledig gebrek aan emotionele intelligentie vertonen.

Maar terug naar het land aan de overkant van het Kanaal, het land dat ik graag zie, niet in het minst wegens de vele taalvariëteiten, de humor, de geschiedenis, het prachtige landschap, de whiskey …

Dat land gaat gebukt onder mensen die het principe wegens het principe belangrijker vinden dan wat het principe inhoudt. Bedrijven zijn niet voorbereid op een Brexit, warenhuizen evenmin, en de bevolking nog het minst.

Maar de kans is groot dat er nieuwe verkiezingen op til zijn. Ongetwijfeld een nieuwe gelegenheid voor diverse partijen om de bevolking met allerlei nonsens voor te liegen, maar mogelijk hebben voldoende Britten toch de nodige kritische reflex ontwikkeld om daar los door te zien.

Ik hoop dat ook dat het Verenigd Koninkrijk nieuwe leiders krijgt die beseffen dat er maar één ding is dat echt goed is voor de bevolking: alle Brexit-parlementsleden de schop op en in de EU blijven.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.