Heet en kleutergedrag worden het nieuwe normaal, tenzij …

Wat vermogen rede en wetenschap tegen de onredelijke mens?

Dat vroeg ik me af toen Franse parlementsleden onlangs met veel gif spuwden in de richting van Greta Thunberg, die in het Franse parlement de volksvertegenwoordigers met de neus op de feiten drukte.

In eigen land kreeg Anuna De Wever soortgelijke reacties. Nochtans menen deze jongeren het meer dan goed. Akkoord, ze maken al eens een fout in wat ze zeggen of voorstellen, maar de kern van hun betoog staat wetenschappelijk als een paal boven water: als we geen dringende maatregelen nemen, dan zijn we eraan voor de moeite.

Nonsens in de media

Absolute nonsens vindt nog altijd gemakkelijk de weg naar de media, zoals hier in de Nederlandse krant Trouw.

En nochtans zijn er ook na de hitterecords van de afgelopen dagen nog altijd mensen die afkomen met de irrelevante dooddoener dat er in de geschiedenis van de mens altijd wel klimaatwijzigingen zijn geweest. Dat klopt, maar nooit wereldwijd in dezelfde richting. Als er in het verleden ergens een klimaatopwarming was, dan ging dat gepaard met een klimaatafkoeling elders op aarde.
Dat is nu niet het geval. In de laatste 150 jaar is de gemiddelde temperatuur overal op de wereld sterk gestegen. Dat is ongezien. En dat ligt aan ons. Alleen aan ons.

Kleuterpolitiek

Tegelijkertijd met het klimaat lijkt het alsof ook de politieke wereld naar de verdoemenis gaat. In de Verenigde Staten zit een narcistische kleuter al drie jaar in het Witte Huis. Een even grote dwaas en leugenaar heeft net zijn intrek genomen in Downing Street 10. In Spanje zijn er Belgische politieke toestanden en weten ze het niet meer. En in eigen land viert het kleuterdom hoogtij.

In plaats van snel bij elkaar te zitten, ideologische vooroordelen te laten varen en dringend werk te maken van een degelijke regering die de financiën, de migratie, de energie en het klimaat in goede banen leidt, blijven we de ene kleuterreactie na de andere optekenen. Nu is het ook weer de voorzitster van Ecolo die niet met bepaalde Vlaamse partijen aan tafel wil zitten. Word eens volwassen!

En wie denkt dat confederalisme de oplossing van alles is, mag die illusie opbergen. Als een ander het niet doet, maken we de zaken wel zelf kapot. Hoe vaak is het al niet gebeurd dat een totaal incompetente lamlendeling een departement kreeg waar hij zonder een greintje verstand aan de slag ging? Denk aan Gatz en media als prachtig voorbeeld, waarbij de minister in kwestie de ene wet na de andere overschreed, maar dit in de media geen aandacht kreeg.

Rechtzaak?

Misschien is het tijd dat de burger het heft zelf in handen neemt. Niet door bij de volgende verkiezingen nog massaler op extreme partijen te sturen. Wat dacht je van een of andere burgerbeweging ingediende rechtzaak? De bevolking versus de overheid. Een dwangsom van € 100.000 per partij per dag dat we geen degelijke regering met concrete oplossingen voor de problemen hebben.

‘t Is maar een gedacht… Al zijn rechters tegenwoordig ook niet echt bakens van gezond verstand. Maar dat is weer een ander verhaal.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.