Op wie stemmen (en überhaupt stemmen of niet)?

Voor een gewone burger als u en ik is het een groot geluk dat er nog een objectieve en onafhankelijke krant als De Tijd bestaat.

De krant ging namelijk na wat de voorstellen van de diverse politieke partijen voor de komende verkiezingen ons zullen kosten dan wel opleveren.

De resultaten zijn bedroevend. Om het met de woorden van commentator Bart Haeck te zeggen: “Dit is een verkiezingscampagne in fantasialand.”

Geen enkele partij, maar dan ook werkelijk geen enkele, doet iets aan het gigantische gat in de begroting of aan de torenhoge staatsschuld. Een partij als de PVDA liet niet eens toe haar voorstellen te becijferen omdat de nonsens ervan niet meteen in de pers zou blijken.

De Tijd geeft niet alleen commentaar, de krant doet ook voorstellen. En daartoe bekijkt ze hoe onze buurlanden een en ander oplossen. Daar staan schitterende dingen in, maar ze zijn in ons land niet haalbaar. Waarom? Omdat onze partijen op ideologieën gebaseerd zijn en die ideologie voorrang heeft op alles, ook op het gezond verstand.

Onze politiek is dan ook zo rot als een stuk hout dat al honderd jaar in de grond zit. In het parlement zien we een bende kleuters die zowel op het spreekgestoelte als in de media en debatten meer over andere spreken dan over zichzelf. Sommige politici, zoals Calvo, laten uitsluitend van zich horen als er een camera in de buurt is. Profileringsdrang heet zoiets.

Een stemtest heeft daarom totaal geen zin. Geen enkele partij kan zelfs maar een deel waarmaken van wat ze belooft, voor zover wat ze belooft realistisch is.

Heeft het dan nog wel zin om te gaan stemmen? Wel, misschien zijn er lichtpuntjes. Toen ik naging op wie ik in mijn provincie (Oost-Vlaanderen) en Europees kon stemmen, vielen kleine partijtjes als De Coöperatie en Volt op. Beide partijen verklaren niet links, rechts of centrum te zijn maar voor elk probleem niet de linkse of rechtse maar wel de juiste oplossing te vinden, wars van elke ideologie.

Blanco stemmen omdat geen enkele partij betrouwbaar is
of toch maar stemmen op een alternatief als De Coöperatie?

Dat gaat al in de richting van een technocratie, waar niet op basis van ideologie maar op basis van kennis en expertise wordt geregeerd.

Iets wat ons land dringend nodig heeft, ook voor alle dwaze communautaire perikelen die aan beide kanten van de taalgrens compleet zijn ontspoord en hebben geleid tot een nagenoeg onbestuurbaar land.

Dus, stemmen of niet en zo ja, op wie? Ik zou het niet weten. Geen enkele van de doordeweekse partijen zijn geloofwaardig of betrouwbaar, laat staan dat ze zich volwassen gedragen.

Maar niet of ongeldig stemmen maakt de grote partijen alleen maar groter en is dus geen optie. Stemmen op een klein partijtje dan maar?

Blanco of ongeldig stemmen maakt de grote partijen alleen maar groter en is dus evenmin een optie.

Hoe bepaalt u uw stem in ons politiek kleuterlandschap?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.