JoMo: joy of missing out

Niets zo hatelijk als iemand die tijdens een gesprek of op restaurant zijn of haar smartphone bovenhaalt en alle mogelijke sociale media en berichten bekijkt en jou ondertussen laat zitten. Of erger nog: jij doet gewoon lustig mee!

Wat zou er immers zo dringend kunnen zijn dat je dat absoluut op dat moment moet zien of lezen? Wie aan deze aandoening (jawel, zo mag je het noemen) lijdt, heeft last van FoMo: fear of missing out – ofwel schrik om iets te missen.

Maar stel dat je niet zou kijken, wat mis je dan echt? Beelden of berichten van mensen die je nauwelijks nog in het echte leven ziet? Talloze foto’s of boodschappen waar je eigenlijk niets aan hebt en die best tot de dag erna hadden kunnen wachten (of die je zelfs nooit had hoeven te zien)?

Onze obsessie met smartphones en met het online zijn begint stilaan groteske vormen aan te nemen. Denk maar aan de dodelijke ongevallen door mensen die zelfs tijdens het rijden niet van de smartphone af kunnen blijven.

Hoog tijd om die verslaving in te dijken. Ik probeerde het enkele dagen uit. Facebook zo veel mogelijk uit tijdens het werk, ‘s ochtends niet vóór het ontbijt al de smartphone controleren, ‘s avonds de tablet aan kant laten en ook tijdens het sporten de smartphone in de sporttas laten zitten.

Het resultaat was verfrissend. Naast meer rust viel vooral op dat het eigenlijk best ook zonder kan … en dat ik eigenlijk niets miste.

Hola, wat dan met mijn socialemediaberichten voor mijn marketing? Geen probleem, die plan ik op voorhand in. En wil ik toch een impulsieve post plaatsen, dan ga ik weer even op Facebook of Twitter.

Want, en dat is misschien het grootste misverstand, het is niet de bedoeling dat we helemaal van sociale media af gaan. Waarom zouden we dat doen? Sociale media hebben hun nut, zowel voor zaken als privé. En tijdens een gesprek eens iets opzoeken kan heel verrijkend zijn voor het gesprek.

Nee, het heeft alles te maken met het vinden van een balans. Een balans tussen enerzijds nuttig gebruik maken van de online wereld en anderzijds ook nog een echt leven leiden.

Nuttig gebruik maken van de online wereld is niet talloze nutteloze berichten of beelden bekijken, is niet de gebeurtenissen van mensen vormen die geen wezenlijke inbreng in ons leven hebben (hoeveel mensen in je vriendenlijst vallen hier niet onder?). “Hey, maar het zou onbeleefd zijn om sommige van die mensen te ontvrienden!” Ook daarvoor bestaat een oplossing: geef Facebook aan dat je deze mensen wel nog te vriend wil houden maar geen nieuws meer van hen wilt zien.

Met enkele eenvoudige en niet eens zo’n grote stappen win je plots een hoop tijd, stijgt je productiviteit, wordt de communicatie rijker en ben je je veel meer bewust van de echte wereld rondom je. Na verloop van tijd leef je intenser.

Wie geïnteresseerd is om het plezier van het missen van berichten te ontdekken, kan terecht bij het boek dat ik op dit moment aan het lezen ben:

Dit boek legt uit hoe je je relatie met de online wereld gezond kunt maken. Het doel is meer gemoedsrust te midden de kakofonie van de moderne wereld.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.