Niet iedereen begrijpt carnaval (of wil dat begrijpen)

Carnaval is een fantastisch volksfeest dat dezer dagen in mijn geboortestad Aalst wordt gevierd. Maar niet iedereen begrijpt de betekenis van het feest.

Een van de grondideeën achter het feest is dat met alles en iedereen kan worden gelachen. Maar niet iedereen begrijpt dat, niet in eigen land maar zeker niet in het buitenland.

Op de Facebookpagina van het Amsterdamse anti-fascistisch front weten ze helemaal geen weg met de KKK-mutsen en stereotypen die in onze stoet gezien kunnen worden. Ze noemen het wansmakelijk en schandalig.

Als je hen probeert uit te leggen dat het om kritiek en niet verheerlijking gaat, en dat bepaalde mensen look-a-likes zijn waarmee wordt gelachen in plaats van dat hun overtuigingen worden bevestigd, dan wuiven ze dat weg en ben je iemand die racisme goedpraat. Want jouw uitleg past uiteraard niet in hun strikte en gesloten ideologische denken.

En dat terwijl een van de andere kenmerken van Aalst carnaval is dat iedereen gelijk is. Of je nu rechter, poetsvrouw, ingenieur, arbeider of IT’er, blank, zwart, groen, geel of rood bent, iedereen is gelijk. Alleen de politici op de VIP-tribune wanen zich nog wat meer dan de rest.

Kortom, een feest met meer gelijkheid én vrijheid vind je nergens. En misschien is dát net waarom sommige mensen er zo moeilijk mee om kunnen. Maar, in alle eerlijkheid, daar trekken we ons in Aalst geen zier van aan. Weir doeng voesj!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.