MS: een onbekende ziekte

Om de zoveel tijd kom je eens iemand tegen die uiterst interessant is en waar je wel een hele avond een gesprek mee zou kunnen voeren.

Onlangs kwam ik op een feestje van de lokale jeugdbeweging Kathleen tegen. We bleken even oud maar met het verschil dat Kathleen aan MS leed. Niet dat ik dat tijdens ons fijne gesprek merkte, of toch niet veel.

Kathleen is namelijk zo positief ingesteld dat je geen tijd hebt om iets te merken. Maar het is niet omdat je niets merkt, dat er niets is. Want de ziekte waar Kathleen aan lijdt is niet min. MS of Multiple Sclerose is immers een nog steeds ongeneeslijke, chronische aandoening waarbij een ontsteking de zenuwbanen en hun omhulsel beschadigt.

Waarom de ene wel MS krijgt maar de ander niet, weten we niet. Vermoedelijk gaat het om een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

En MS is bij de ene persoon heel anders dan bij de andere. Het is een ziekte van duizend gezichten. Bij de ene persoon is ze duidelijk zichtbaar, bij de andere weer helemaal niet. Vermoeidheid komt bij nagenoeg iedereen voor. Andere symptomen zijn minder evenwicht en coördinatie, zwakke spieren, verlies van gevoel in ledematen, maar ook pijn, beven en depressie.

Omdat de symptomen zo verscheiden zijn, is het niet eenvoudig om de diagnose te stellen. Vaak zijn een punctie, MRI-scan en bloedonderzoek nodig.

In ons land alleen al lijden meer dan 12.000 mensen aan de ziekte. De kans is dus groot dat je iemand met MS kent, maar misschien weet je niet eens dat die persoon aan MS lijdt. Je kunt het vaak niet zien, weet je nog?

Om mensen met MS beter te kunnen helpen, organiseert de Aalsterse tak van de MS Liga, waar Kathleen erg actief is, een kaas- en wijnavond op 30 maart in het Parochiaal Centrum Sint-Paulusparochie (Botermelkstraat, Aalst). Maar sponsoren kan uiteraard ook. De MS-patiënten zullen het in dank aannemen.

Ik hoop dat dit artikel helpt om deze nog te onbekende ziekte alvast ietsje bekender te maken. Maar er zijn uiteraard nog andere minder bekende ziektes. Daar heb ik het op deze blog ook zeker nog eens over.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.