Halve minuut voor twaalf voor het klimaat – de klimaatspijbelaars hebben dat door, de politiek niet

Er is de afgelopen weken al heel veel geschreven over de klimaatspijbelaars. Maar de meeste van die schrijfsels gingen over het spijbelen an sich, over het feit of er nu wel in de week of tijdens het weekend moest worden betoogd, over wie er achter het protest zou zitten, over de organisatoren als Anuna De Wever, en of het niet hoog tijd was om ermee op te houden.

Zelden tot nooit las ik in de vele zielige reacties van volwassenen, waarvan enkelen ongetwijfeld in 1968 hevig op straat betoogden, iets over de kern van de zaak: het klimaat zelf.

Want ondanks alle ontkenningen van kleuters als Trump en anderen met een schijnbaar benedengemiddeld IQ, is het echt wel een halve minuut voor twaalf voor het klimaat.

Iedereen genoot van het heerlijke lenteweer de afgelopen dagen, van het veel te warme weer voor februari. Benieuwd of mensen het nog leuk zullen vinden als er deze zomer plots een ernstig watertekort is of (oudere) dierbaren sterven door de hitte.

Beloven maar niet doen

Heel wat landen en volwassenen beloven wel om van alles te doen om de opwarming van de wereld tegen te gaan, maar ze doen het eenvoudigweg niet. Onze Vlaamse en Belgische politici handelen niet anders, ook al leggen ze mooie verklaringen af over alles wat ze zogezegd al zouden hebben gedaan.

Wie denkt alles op te kunnen lossen door op de groene partijen te stemmen, is er evenzeer aan voor de moeite. Ze bedoelen het wel enigszins goed, maar hun maatregelen zijn weinig doordacht en kleven zo vast aan een bepaalde ideologie dat ze niet openstaan voor oplossingen die niet binnen hun ideologische oogkleppen passen.

Over één ding zijn alle ernstige mensen en wetenschappers het eens: als we nu (en dat is echt nu, niet over vijf jaar) niet grondig ingrijpen, dan staan er ons in de nabije (!) toekomst catastrofes te wachten.

En dat hoeft niet te betekenen dat we het plots ovenwarm zullen krijgen. Integendeel. Als het ijs van de noordpool smelt en de Golfstroom daardoor wordt onderbroken, dan belanden we in Europa is een nieuwe ijstijd.

Als de Golfstroom wegvalt, krijgen we in Europa een nieuwe ijstijd

Betogen onvoldoende

Ik ga er volledig mee akkoord dat spijbelen niet in het belang is van de opvoeding van de betogende studenten. Maar als ze niet spijbelen en de ‘volwassen’ politici hun gang laten gaan, dan heeft die opvoeding in het licht van de mogelijke catastrofes helemaal geen zin.

Wat mij betreft, stoppen de studenten niet met betogen maar doen ze nog meer dan dat. Richt samen met competente volwassenen een politieke kennissenpartij op die zaken kan uitvoeren zonder ideologische blokkeringen, die alles met argumenten onderbouwt en rustig maar nadrukkelijk uitlegt waarom er echt iets moet veranderen.

Een behoorlijk deel van de bevolking bereik je sowieso nooit – niet iedereen is voldoende intelligent – maar met een beetje goede moed worden er voldoende stemmen gehaald om de andere, op ideologie gestoelde partijen te dwingen om eindelijk dé nodige maatregelen te nemen.

PS Staken is de minst constructieve en doeltreffende actie van alle, dus laat alle oproepen tot staken achterwege. Staken is negatieve energie – gebruik jullie energie voor positieve zaken.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.