2019 is nagenoeg voorbij – wat met 2020?

Het is precies twee maanden geleden dat ik actief was op deze blog. Toch ben ik erin geslaagd om dit jaar bijna twee blogberichten per maand te schrijven.

Is dat voldoende? Daar bestaat geen correct antwoord op. Een blog dient namelijk om te schrijven wanneer je er zin in hebt, waarin je zin hebt en op de manier die je zelf wilt, ongeacht of het je publiek interesseert.

Tenminste, zolang het over persoonlijke blogs als deze gaat. Wanneer je een zakelijke blog schrijft, liggen de zaken anders. Dan moet je schrijven wat je publiek wil weten en lezen, maar zonder de waarheid te verdraaien natuurlijk.

In ieder geval, 2019 is op enkele uren na voorbij en dan is het altijd goed en raadzaam om even naar het voorbije jaar te kijken.

Wanneer ik terugkijk op 2019, zie ik heel veel succes: een schitterend zakelijk jaar; spreken op een internationale vertalersconferentie in Bologna; een nieuw boek publiceren drie jaar na ’t vorige; …
Ik kan nog wel een tijdje verdergaan, maar het besluit is alvast dat 2019 een meer dan uitstekend jaar was. Maar ook wat uitstekend is kan altijd beter.

En 2020 kondigt zich alvast beloftevol aan met een workshop op een internationale vertalersconferentie én een nieuwe publicatie bij Lannoo. Bovendien mag ik twee plaatselijke vertalers het hele jaar door persoonlijk begeleiden in hun zakelijke ontwikkeling en sta ik ook enkele buitenlandse vertalers in onder meer Polen en Litouwen grondig bij. Nuttige kennis en correcte informatie overdragen is iets wat we allemaal wat meer zouden moeten doen.

Maar 2020 wordt voor mij in de eerste plaats het jaar van ‘focus’. Dat wil zeggen: mezelf niet verliezen in en geen aandacht hebben voor dingen die niet interessant of belangrijk zijn, vooral sociale media. Hoewel ik zakelijk wel actief blijf op sociale media, met ingeplande berichten, stop ik met schrijven of reageren in diverse vertalersgroepen. Ik lees ze gewoon.

Dat betekent ook me niet meer opwinden over zaken waar ik toch niets aan kan veranderen: onze kleuters van politici, mensen die belachelijke zaken posten, de Amerikaanse peuter of zijn Britse evenknie … enfin, je begrijpt ongetwijfeld wat ik bedoel.

En overdag laat ik de sociale media vaak uit zodat ik er niet door wordt gestoord of afgeleid. Zodat ik kan focussen op wat ik doe: vertalen, schrijven, of ook een drankje met de vrienden van de badmintonclub na het spelen.

Ten slotte, wanneer ik ‘s avonds thuis ben, dan geen activiteit meer op de tablet of smartphone, maar gewoon een goed boek lezen. Ik heb diverse uitstekende boeken en magazines op stapel die ik echt wil lezen in 2020.

Het wordt dus focus met alleen aandacht voor wat er echt toe doet.

En jij, wat is jouw kernwoord voor 2020?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *