Europa zoals Europa hoort te zijn

Twee weken geleden vertrok ik naar een internationale vertalersconferentie in Bologna. Ik had twee, nee, drie doelen: een presentatie geven over hoe je ook tegenover vertaalbureaus je als echte ondernemer kunt gedragen, mensen ontmoeten die voor mijn directe klanten kunnen vertalen, en een pak nieuwe vrienden maken.

Ik mocht ook m’n zegje doen …

Er waren bijna 300 deelnemers die uit 40 verschillende landen kwamen, de overgrote meerderheid daarvan uit Europa.

Europa in het klein dus, maar niet zoals we dat kennen van op televisie, met kakelende, roepende, talenverkrachtende en nietszeggende politici in een Europees Parlement, maar wel een warm bad met mensen die een gemeenschappelijke Europese geschiedenis delen.

Er werd veel gegeten, gedronken, gelachen, maar ook heel veel van elkaar geleerd. Ik praatte er uren met mensen van verschillende nationaliteiten, uiteraard heel veel over ons vak, maar ook over politiek, gewoonten en taal.

Het was een waar genot om te kunnen praten met vertalers die ik als de crème de la crème van ons vak beschouw, de vertalers die echt iets van hun onderneming willen maken en er ook iets voor over hebben en veel voor willen doen. Sommigen zijn nieuw in het vak maar gezond ambitieus en zich ten volle bewust van het feit dat kwaliteit de rode draad in hun aanbod moet zijn, anderen zijn ervaren rotten die niet te beroerd zijn om hun kennis en ervaring te delen en zelf ook nóg bij te leren en te blijven groeien.

Dank je, Maria, voor de tip!

En je komt soms gekke dingen tegen. Zo was er een toffe Poolse collega die me leerde dat ik het Poolse woord voor ‘dank je’, namelijk ‘Dziękuję‘ (<dzjiekoejee>), in het Nederlands gemakkelijk kon onthouden door aan ‘tien koeien’ te denken. Ik vergeet het woord nooit meer!

Maar dat warme bad is er uiteraard niet exclusief voor vertalers. Ook op andere plaatsen waar toffe Europeanen bijeenkomen, is plezier troef.

En weet je, van de niet-Europeanen die er waren viel het niet eens op dat ze van buiten Europa kwamen. Mensen zijn uiteindelijk mensen, en als die van goede wil zijn en samenwerken, kunnen er mooie dingen ontstaan.

De hele groep

Er was uiteraard ook ruimte voor ontspanning. We deden een uitstap naar het mooie Ferrara en met enkele collega’s deed ik me tegoed aan al het lekkers dat Eatily te bieden heeft, een overdekte ruimte van meer dan 9000 vierkante meter met al het lekkere eten en drinken dat Italië te bieden heeft.

Volgend jaar is de afspraak in Nürnberg, al doet de locatie er niet echt toe. Belangrijk is dat we als vakgenoten samenkomen en naast praten over de ernst (maar ook fun) van het vak ook veel plezier maken. Het leven mag best leuk zijn, toch?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *